HomeDossiersDuurzaamheidOnderzoekers maken papier-hergebruik eenvoudiger

Onderzoekers maken papier-hergebruik eenvoudiger

Medewerkers van de Cambridge-universiteit hebben een methode ontwikkeld die het mogelijk maakt papier van inkt te ontdoen. Hiermee zou het papierverbruik gereduceerd kunnen worden en zou het milieu gespaard moeten worden.De twee onderzoekers van de Cambridge-universiteit deden onderzoek naar de methodes en het gemak waarmee papier van inkt of toner ontdaan kan worden teneinde de gebruikte printjes te kunnen hergebruiken.

Het duo, Thomas Counsell en Julian Allwood, gebruikten een mengel van oplosmiddelen om toner-inkt van papier te verwijderen: een mengsel van 60 procent dimethylsulfoxide en 40 procent chloroform bleek geschikt om de toner van papier te verwijderen.

De Britten gebruikten standaard printpapier van Canon en een HP 4200-laserprinter voor hun experimenten. Wanneer zij papier, dat voor vijf procent bedrukt was, met hun mengel behandelden, wisten zij met behulp van ultrasoon schudden de inkt te verwijderen. Het papier bleek na behandeling wel wat ruwer en minder wit dan nieuw papier, maar het was bruikbaar.

Het is echter nog niet zeker of de methode van de onderzoekers ook een commerciële toekomst beschoren is. Zo is honderd milliliter oplosmiddel nodig om een enkel vel papier op te schonen. Wel wordt onderzocht of de schoonmaakmethode in een printer ingebouwd kan worden of centraal in een kantoor kan plaatsvinden. Ook moet nog nader bekeken worden of papier ook na herhaalde schoonmaakbeurten bruikbaar blijft.

Bron: Tweakers.net