Afval ophalen met gedifferentieerde tarieven is in Gilze en Rijen een groot succes. “Het merendeel van de huishoudens betaalt tientallen euro's minder per jaar”, jubelt wethouder Lau Lavooij. “Het is een succesformule.” Bij de invoering van het zogeheten diftar-systeem in 2007, waarbij de inwoners per leging van de kliko betalen, waren er nogal wat kritieken vanuit de bevolking. ‘Er komt meer zwerfvuil' en ‘De groene kliko wordt maar om de twee weken opgehaald, dat stinkt in de zomer'.
Inmiddels is de wethouder enthousiast over de genomen beslissing. “Mensen scheiden hun afval veel beter. De inwoners bieden beduidend minder rest- en gft-afval aan de straat aan en dat scheelt voor ons veel geld in de verwerking.”
Het aantal kilo's afval dat de inwoners aan de straat zetten is drastisch gedaald. “Haalden we in 2005 nog ruim 2.000 ton aan gft-afval op, in 2008 was dat ruim een miljoen kilo minder. Voor dit jaar verwacht ik nog lager uit te komen.” Ook bieden de mensen minder restafval aan. “Dat was circa 2 miljoen kilo. Nu zitten we op ongeveer 1,5 miljoen kilo.”
Volgens wethouder Lavooij is het afval niet in de berm langs de weg terechtgekomen. “Meer mensen maken gebruik van de milieustraat. Groen-, tuin- en fruitafval kunnen ze daar gratis naartoe brengen. Papier is ook gratis en niet te vergeten sinds september wordt het plastic apart opgehaald. Daardoor zullen de mensen nog goedkoper uit zijn, want plastic neemt veel ruimte in de grijze container in. Ook wordt door veel mensen gekeken of ze zelf kunnen composteren.”
Het afval dat naar de milieustraat wordt gebracht, is volgens de wethouder goedkoper te verwerken dan huis-aan-huis ophalen.
Lavooij is lovend over de manier waarop de inwoners hun afval scheiden. “Mensen zien hun inspanningen terug in hun portemonnee. Een meerpersoons huishouden betaalde in 2005 jaarlijks 281 euro. Met een inflatiecorrectie zou dat nu rond de 300 euro zijn geweest. Uit een steekproef blijkt dat huishoudens nu tussen de 183 en 240 euro uitkomen. Natuurlijk zijn er altijd uitschieters naar boven. Deze mensen zetten gewoon iedere keer de kliko halfvol aan de straat. Dat is hun keuze, maar voor het gros van de mensen betekent de invoering van diftar een lastenverlichting.”
Toch erkent wethouder Lavooij dat het nieuwe afvalsysteem consequenties heeft voor met name mensen die klein wonen. Bewoners moeten immers wel ruimte maken voor een eigen ‘milieustraat' in de berging. “Bewoners van een appartementencomplex hebben een ander afvalsysteem. Zij betalen jaarlijks een vast bedrag, omdat ze een gezamenlijke afvalcontainer hebben. Maar ook deze mensen zien het succes van diftar terug in hun afvalstoffenheffing. Zij betalen ook minder.”
Bron: BN/DeStem