HomeDossiersDuurzaamheidMinder plastic bij Delhaize

Minder plastic bij Delhaize

delhaizeDelhaize heeft een Bioplastic Award ontvangen voor het reduceren van het traditionele plastic als verpakking in zijn winkels. Sinds april 2006 heeft Delhaize twintig miljoen composteerbare verpakkingen op basis van maïs of aardappelen in omloop gebracht. Dat komt neer op een besparing van 180 ton traditioneel plastic of een vermindering van de CO2-uitstoot met bijna 600 ton, zo heeft de supermarktketen berekend. Voor deze milieuvriendelijke inspanning werd Delhaize beloond met een Bioplastics Award van het magazine European Plastic News.

In de categorie ‘retail’ haalde Delhaize het voor het Britse Sainsbury’s en het Amerikaanse Wal-Mart. Vorig jaar lanceerde het distributiebedrijf schaaltjes op basis van PLA voor de salades die vers bereid worden in de winkel. Sindsdien is het aantal toepassingen met composteerbare verpakkingen fors uitgebreid. Sinds april biedt Delhaize zelfs een brooddoos aan in PLA. Diverse tests met nieuwe composteerbare verpakkingen zijn volop aan de gang in de beenhouwerij, de traiteurafdeling en de afdeling groenten en fruit.

Net zoals de andere supermarktketens heeft Delhaize enkele maanden geleden de verdeling van plastic zakjes aan de kassa van haar winkels stopgezet. Er werd een nieuwe composteerbare zak uitgebracht op basis van hernieuwbare grondstoffen.(KS)

Grote bedrijven als NEC zijn trouwens nog steeds op zoek om de kwaliteit van bioplastic te verbeteren. Zo is men er ook in geslaagd om bioplastic hittebestendiger te maken. Met de bioplastics komt men qua eigenschappen aardig in de buurt van de tradionele plastics, zodat de traditionele aardolieproducten voor een deel kunnen vervangen worden door bioplastic. Hopelijk kan men zo de vraag naar aardolie volledig vervangen met bio-alternatieven.

Bron: Vilt/Groenhuis.org