HomeDossiersDuurzaamheidMeer dan 9 miljoen Nederlanders scheiden plastic verpakkingsafval

Meer dan 9 miljoen Nederlanders scheiden plastic verpakkingsafval

Er zijn inmiddels 214 gemeenten waar plastic verpakkingsafval gescheiden wordt ingezameld en 55 gemeenten waar achteraf de plastic verpakkingen worden gescheiden. Het betekent dat er inmiddels meer dan 9 miljoen mensen In Nederland zijn die hun plastic verpakkingsafval scheiden. Dat meldt Stichting Nedvang, de organisatie die is opgericht door producenten en importeurs om collectief uitvoering te geven aan het Besluit Beheer Verpakkingen en Papier en Karton.

Nedvang ondersteunt gemeenten en bedrijven bij het proces van scheiding, inzameling, hergebruik, preventie en registratie van het verpakkingsafval.

Dit jaar moet 32% van het plastic verpakkingsafval worden ingezameld en hergebruikt, in 2010 is dat 38% en in 2012 geldt dat voor 42% van de plastic verpakkingen. Momenteel weet Nedvang al 26% bij bedrijven in te zamelen. De rest moet bij gemeenten vandaan komen.

Gesorteerd in 6 soorten

Na de inzameling van plastic verpakkingsafval binnen de gemeentegrenzen wordt het materiaal getransporteerd naar een nabij gelegen overslagstation. Daarvan zijn er 70 in Nederland alwaar het plastic verpakkingsafval wordt samengeperst. Vandaar wordt deze massa getransporteerd naar een sorteerinstallatie in Duitsland. Deze installatie sorteert in 6 plasticsoorten. Momenteel lukt dat al voor 73% van de totale hoeveelheid, 24% wordt gebruikt voor ‘duurzame toepassing” in cementovens en slechts 3% wordt uiteindelijk verbrand in huisvuilcentrales.

Tal van toepassingen

Het uitgesorteerd materiaal wordt verkocht aan de kunststofverwerkende industrie. Met de opbrengsten daarvan wordt de inzameling weer gefinancierd. De verschillende stromen worden toegepast in diverse productieprocessen: PET wordt onder andere verwerkt in nieuwe verpakkingen, fleece, tennisballen en speeltoestellen. PP wordt gebruikt in de automotive branche, maar ook voor DVD-hoesjes, bloempotten, kratten en kentekenhouders. HDPE is geschikt voor nieuwe verpakkingen, jerrycans en wordt ook gebruikt om PET “zachter” te maken. LDPE wordt opnieuw gebruikt voor folie. De overige twee mixed stromen worden verwerkt in pallets, kratten, inzamelcontainers en bermpaaltjes gemaakt of het dient als een hoog calorische brandstof.

Bron: FoodHolland