Inwoners van de gemeente Lochem hoeven vanaf nu statiegeldloze plastic flessen en andere kunststof verpakkingsmateriaal niet meer in de grijze container te proppen. Ook in Lochem valt kunststof nu onder het afval dat gescheiden kan worden ingeleverd. Op negen locaties staan daarvoor sinds deze week speciale (ondergrondse) containers. Twee in Lochem en één in elk van de andere kernen. Officieel worden de containers maandag 26 oktober in gebruik genomen door milieuwethouder Thijs de la Court, maar wie wil kan er nu al gebruik van maken.
De containers voor kunststof afval staan allemaal bij al bestaande brengpunten voor huishoudelijk afval (milieustraten).
In omliggende gemeenten als Zutphen en Berkelland wordt kunststof huishoudelijk afval huis-aan-huis ingezameld. Die gemeenten verstrekken daarvoor zelfs speciale plastic zakken. De gemeente Lochem heeft (net als Bronckhorst) gekozen voor een brengsysteem, waarbij de inwoners dus zelf met het (al dan niet opgespaarde) kunststof afval naar de milieustraat moeten.
Voor een deel waren die milieustraten daar trouwens al op voorbereid. In die zin dat naast de containers voor glas, papier en textiel al een speciale put aanwezig was. Op enkele plekken moest deze week die put nog worden gegraven, voor de container geplaatst kon worden. Dat was deels de oorzaak van de relatief hoge investeringskosten van 240.000 euro.
Voor een belangrijker deel werden die kosten echter bepaald door een nieuwe vinding, die Lochem als een van de eerste gemeenten in ons land toepast. Zes van de negen containers (daar waar het grootste aanbod wordt verwacht) zijn voorzien van een pers-systeem. In de put wordt het kunststof afval gecomprimeerd. Omdat een groot deel van het afval bestaat uit plastic flessen (dus uit veel lucht) levert dit samenpersen een forse ruimtebesparing op.
De mogelijkheid om kunststof afval gescheiden in te leveren betekent voor veel mensen dat ze in hun grijze container ruimte kunnen overhouden. De lijst van zaken die in de nieuwe container gedumpt mogen worden is namelijk behoorlijk lang. Van plastic flessen tot het folie dat om tijdschriften zit en zelfs tandpastatubes. “Teveel eigenlijk om op te noemen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “'t Is makkelijker om te zeggen wat er niet in mag. Chipsverpakkingen bijvoorbeeld moeten nog gewoon in de grijze container. Omdat in het kunststof een metaal verwerkt zit. En hetzelfde geldt voor sappakken en de piepschuim bakjes waarin de supermarkten vlees doen. Maar de folie die daaromheen zit, die mag er weer wel in.”
Volgende week wordt in de hele gemeente een folder huis-aan-huis verspreid. “Met alle informatie die mensen nodig hebben”, zo belooft de gemeentewoordvoerder.
Bron: De Stentor