HomeDossiersDuurzaamheidKoppel bouwt grote villa met zwembad uit afval

Koppel bouwt grote villa met zwembad uit afval

Afval buitenzetten voor de vuilniskar is er niet bij voor Edna en Luiz Toledo. Het Braziliaanse paar heeft in Barra Mansa, op 150 kilometer van Rio de Janeiro, een huis van drie verdiepingen volledig uit afval gemaakt. Enkel de steunpijlers en de gewelven zijn van beton, voor de stevigheid. De overige 90 procent van het Casa de Reciclados bestaat uit afval. “Afval?”, zegt Edna Toledo verbaasd. “Hier is niets afval. Hier gebruiken we alles.”

Meer dan veertig jaar is het echtpaar al met het project bezig. Ze kochten overal afval op, puin van gesloopte huizen, glas, pmd, papier en karton. De bakstenen zijn van plasticflessen gemaakt. Snoeppapiertjes zijn in een vliegengordijn verwerkt. Stukjes gekleurd glas werden de basis voor decoratieve mozaïeken. Ventilatoren en koffiezetapparaten zijn lampenkappen geworden.

Schapenmest

Luiz Toledo experimenteerde met diverse technieken en materialen. Sommige muren bevatten schapenmest, andere karton en piepschuim. Een deel van de dakpannen is gemaakt van een pasta van melkpakken.

Het huis is niet alleen mooi. De gebruikte materialen isoleren goed, waardoor het huis veel frisser is dan andere. De totale kostprijs ligt 70 procent lager dan die voor een traditioneel huis.

Internationale trend
Aanvankelijk, in tijden dat er van klimaatwijziging nog geen sprake was, leek het plan de utopie van een gek. Vandaag wonen ze in het huis.

Volgens de Braziliaanse architect William Monachesi, die het huis bezocht, is deze vorm van “spontane architectuur” met recycleerbaar afval een internationale trend aan het worden. Bijna dagelijks komen geïnteresseerden het Casa de Reciclados bezoeken.

Coöperatie

Het echtpaar is ondertussen ook een coöperatie van afvalophalers gestart. Die koopt alles wat de mensen wegsmijten. “Dat verkopen we dan op de markt. Het systeem is zelfbedruipend”, zegt Edna Toledo.

Naast hun eigen huis hebben ze een soort villa met twintig woningen gebouwd, eveneens van afval. De keuken is gemeenschappelijk. De speeltuin bevat een overdekt zwembad dat gevoed wordt door een natuurlijke bron.

De woningen hebben ook een eigen waterzuiveringssysteem. Het vloeibare resultaat dient voor de toiletten en de irrigatie van de gemeenschappelijke tuin, de vaste resten worden verwerkt tot meststof.

Bron: Gazet van Antwerpen