HomeDossiersDuurzaamheidKoffiebranche vermindert energieverbruik

Koffiebranche vermindert energieverbruik

De koffiebranche heeft haar energieverbruik in 8 jaar tijd met 35 procent verminderd. Dat schrijft FoodHolland naar aanleiding van onderzoek van SenterNovem. De koffiebranche is sinds 1994 aangesloten bij de meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA), een initiatief van het ministerie van Economische Zaken.

Deelnemers uit verschillende branches maken op die manier afspraken over energiebesparing en stellen hiervoor vierjarenplannen op. SenterNovem coördineert, ondersteunt en monitort het energiegebruik. Voor de komende vier jaar heeft de koffiebranche afgesproken om gemiddeld twee procent per jaar te besparen.

Simon Lévelt

Eén van de deelnemers aan de meerjarenafspraken is koffiebranderij Simon Lévelt. Er wordt gepoogd zo economisch mogelijk om te gaan met de brander. De tijd tussen de charges werd verkort, zodat er meer bonen geroosterd kunnen worden met dezelfde hoeveelheid gas.

Daarnaast bezuinigde het bedrijf flink op het energieverbruik van de compressor. Samen met SenterNovem zette Simon Lévelt ook een proef op met een industriële microwave-brander. Hiermee kan mogelijk nog eens vijftig procent op het energiegebruik worden bespaard.

Meer kansen

Theo Braak van koffiebranderij Simon Lévelt ziet nog meer kansen om in de koffieketen op energie te besparen. Het bedrijf levert biologische koffie waardoor er geen kunstmest wordt gebruikt. De productie van kunstmest gaat gepaard met veel CO2-emissie.

De koffie wordt niet meer vervoerd in balen, maar in bulkcontainers. Zo wordt bespaard op jute en kan er per lading meer koffie worden vervoerd. Transport naar winkels en horeca kan via elektrische auto’s met een laag gewicht en een groot laadvolume.

Douwe Egberts

Douwe Egberts is ook deelnemer aan de MJA. Het energieverbruik van de koffiefabriek in Utrecht was relatief laag tot de introductie van de Senseo, vertelt milieucoördinator Erik Nieuwenburg. Het maken van koffiepads is namelijk minder efficiënt in productie, opslag en vervoer dan vacuümpakkingen.

De Senseo lijkt mede daardoor minder duurzaam dan andere koffie maar dat is niet zo, stelt Nieuwenburg. Een traditioneel koffiezetapparaat met een warmhoudplaatje gebruikt namelijk veel meer stroom dan een Senseo-apparaat.

Nog efficiënter

Voor de komende MJA-periode gaat Douwe Egberts Utrecht zich onder andere verder toeleggen op het efficiënter produceren en verpakken van Senseo-pads. Ook met het transport van ruwe koffie naar de fabriek en afvoer van gereed product vanuit de fabriek naar de afnemers valt nog veel winst te behalen, meent de milieucoördinator. Hij denkt aan vervoer via de binnenvaart en het efficiënter beladen van vrachtwagens.

Bron: Horeca Entree