Luchtvaartmaatschappij KLM gaat afval in de toekomst omzetten in stroom. Het bedrijf begint volgend jaar een proef waarbij plastic bakjes, voedselresten en bestek worden omgezet in elektriciteit en warmte. Dagelijks zou dan 20 ton afval worden verwerkt in mobiele centrales. De opgewekte stroom kan worden gebruikt om de koffers in vliegtuigen te laden of voor de kassen in Aalsmeer, zo meldt DAG.nl.
Hoe haalbaar is het?
Sjoerd van der Meulen is woordvoerder van Twence, een bedrijf dat zich bezighoudt met afvalverwerking en het opwekken van energie. “Als zij dagelijks beschikken over 20 ton afval, dan moet dat zeker gaan lukken”, reageert hij enthousiast.
Maar hoe gaat dat in zijn werk?
De berg etensresten gaat vanzelf rotten, waardoor het wordt omgezet in gassen. Tijdens deze vergisting wordt vooral methaangas gewonnen, dat kwalitatief niet zo hoogwaardig is. Maar, zoals bij een kralenketting, kun je de verschillende deeltjes aan elkaar knopen en er hoogwaardiger buthaangas van maken tot je uiteindelijk zelfs een aardgas-kwaliteit krijgt, een prima energie-bron. Van de etensresten die je hierna nog overhoudt kun je ook compost maken.
Komt er bij deze processen geen CO2 vrij?
Het rottingsproces gebeurt in een afgesloten, zuurstofloze, ruimte waardoor er geen Co2 vrijkomt. Bij composteren kan Co2 vrijkomen, maar in een gesloten ruimte kan je deze Co2 opvangen en weer hergebruiken.
Ok, zover de etensresten, maar hoe zit het met al dat plastic bestek? Kan dat wel milieuvriendelijk worden verwerkt?
Alleen, als het een dezelfde soort kunststof betreft. Dan kan alles samen worden vermalen tot een product waar weer opnieuw bekers van kunnen worden gemaakt. Verschillende soorten plastic/ kunststof wordt moeilijker. Al zijn er ook bedrijven die dat verwerken tot kleine balletjes, die als hulpbrandstof (bijstook) worden gebruikt in bijvoorbeeld elektriciteitscentrales.
KLM wil gebruik gaan maken van mobiele centrales, die ook neergezet kunnen worden op verre bestemmingen zoals op de Antillen. Wat vindt u daar van?
Dat zie ik niet gebeuren. Ik denk dat ze gewoon gebruik gaan maken van vaste centrales om het afval in energie om te zetten.
Bron: DAG.nl