“We zijn het volstrekt niet eens met de gang van zaken”, zegt Ap Gorsseling van muziekvereniging OLTO uit Loenen. “Wij zamelen al meer dan vijftig jaar oud papier in. Dat werkt prima.” Hoogstwaarschijnlijk behoort dat binnenkort tot het verleden. Met de komst van blauwe papiercontainer, die de komende maanden over de gemeente Apeldoorn wordt verspreid, neemt de gemeente de inzameling van oud papier in eigen hand. Sommige partijen die tot dusver papier inzamelen – zoals verenigingen of kerken – voelen zich buitenspel gezet.
De eerste paar jaren krijgen verenigingen ter compensatie een bedrag. Zij moeten daar wel iets voor doen, zoals zwerfafval opruimen of blad harken. Verenigingen zeggen dat dit compensatiebedrag over een aantal jaren verdwijnt, waarmee een financiële ader opdroogt. Volgens milieuwethouder Michael Boddeke is dat echter nog niet duidelijk.
Verenigingen reageren verdeeld op het nieuws, blijkt uit een rondgang. Ap Gorsseling van OLTO uit Loenen wil niet zeggen hoeveel de muziekvereniging verdient met het ophalen van oud papier. “Maar het vormt wel de ader van onze vereniging. Het is een behoorlijke aderlating als dat wegvalt. Wij investeren behoorlijk in muziekopleidingen op scholen. Het zou een gemis zijn als dat wegvalt.” Ook in sociaal opzicht zou het stoppen van het inzamelen van oud papier jammer zijn, zegt Gorsseling. “Tussen de ploegen hangt een gezonde vorm van rivaliteit. Elke ploeg probeert meer op te halen dan een andere ploeg. Daarnaast is het natuurlijk ook gezellig onder elkaar.” Volgende week heeft OLTO nog een gesprek met de gemeente en Circulus.
Sjirk van der Meulen van muziekvereniging DAP is milder. Het is jammer dat het stopt, zegt hij. “Maar een pleister op wond is dat we de komende vijf tot tien jaar wel een bedrag van de gemeente krijgen.” In die periode kan DAP ook op zoek naar een alternatieve inkomstenbron. Oud papier leverde de vereniging jaarlijks zo'n 8000 a 9000 euro op. “Maar het groepje oudere mannen dat papier ophaalt, vindt het jammer. Zij mist straks het uitje. Onze leden waren verplicht om een a twee keer per jaar te helpen met papier inzamelen. Het was soms best lastig om een oud papierploeg bij elkaar te krijgen. Dat hoeft straks niet meer.”
Van der Meulen wijst er op dat de tegenprestatie die de gemeente verlangt geen ‘haltachtige straf' moet zijn. De tegenprestatie moet iets zijn waar een vereniging goed in is, zegt hij. “Wij zijn goed in muziek maken. Wij willen best een of twee keer per jaar komen opdraven bij een evenement.”
Eddy van der Poel van WSV: “Voor ons is het geen hele grote ramp. Wij hebben om de twee weken een papiercontainer op het terrein staan. Op jaarbasis leverde dat tussen de 1500 en 2000 euro op.”
Punt van aandacht is hoe WSV straks zelf van haar papier afkomt. “Een vereniging wordt als een bedrijf gezien”, zegt Van der Poel. “Daarom krijgen wij geen blauwe container. Maar een vereniging verbruikt natuurlijk nogal wat papier. Daar moeten we nog een goede oplossing voor zien te vinden.”
Rob Zegers van Circulus zegt dat de meningen onder verenigingen verdeeld zijn. “Sommige verenigingen zeggen dat ze blij zijn dat ze er vanaf zijn, omdat ze bijna geen vrijwilligers meer kunnen vinden. Voor andere verenigingen is oud papier een belangrijke inkomstenbron.”
Bron: De Stentor