HomeDossiersDuurzaamheidGrijze bak minder vaak geleegd

Grijze bak minder vaak geleegd

De grijze container met restafval hoeft minder vaak te worden geleegd door het gescheiden inzamelen van plastic afval. Uiterlijk 1 januari moeten alle gemeenten afgedankt verpakkingsmateriaal apart inzamelen. Kunststof maakt in volume de helft van het vuilnis uit. Als dat uit de grijze container verdwijnt, is deze veel minder snel vol. Rijssen-Holten wil daarom de grijze container niet meer een keer in de veertien dagen, maar een keer in de drie weken legen. Hengelo denkt in de toekomst ook minder vaak restafval te moeten ophalen.

In Losser waar het plastic al apart wordt aangeleverd, ruilen burgers volgens inzamelaar TwenteMilieu hun grote grijze container om voor een goedkopere kleinere. Hof van Twente denkt dat dat na de invoering van het gescheiden ophalen van plastic ook in haar gemeente gaat gebeuren. Enschede hoopt de ondergrondse containers minder vaak te hoeven legen als het verpakkingsmateriaal eruit verdwijnt. Tubbergen houdt rekening met het niet meer wekelijks maar een keer in de veertien dagen legen van de grijze container.

Andere gemeenten vinden het nog te vroeg om een uitspraak te doen, omdat de kunststofinzameling eerst goed van de grond moeten komen voordat besluiten kunnen worden genomen over een aangepaste inzamelfrequentie. In Twente ligt een potentieel van 5000 ton plastic per jaar.

Bron: TC Tubantia