HomeDossiersDuurzaamheidGemeente De Bilt start met inzameling plastic verpakkingsafval

Gemeente De Bilt start met inzameling plastic verpakkingsafval

Vanaf 1 oktober start de gemeente De Bilt met de inzameling van plastic verpakkingsafval. In Bilthoven, De Bilt en Maartensdijk wordt dit maandelijks huis-aan-huis opgehaald. In Groenekan, Hollandsche Rading, Westbroek en bij hoogbouw in de overige kernen worden in totaal 15 containers geplaatst waar het plastic afval ingeworpen kan worden. Inwoners van de gemeente De Bilt ontvangen in de tweede week van september informatie over de inzameling van plastic afval.

Daarbij zitten ook speciale plastic zakken waar het plastic afval in kan worden verzameld.

De inzameling van plastic afval wordt per 1 januari 2010 verplicht voor alle gemeentes. Het inzamelen samen met het huisvuil mag dan niet meer. Voortaan wordt het plastic verpakkingsafval na de inzameling naar een depot gebracht waar het plastic wordt gereinigd, gescheiden, geperst en versnipperd. Zo levert de recycling van plastic afval de grondstof voor allerlei producten, waaronder nieuw verpakkingsmateriaal. Het hergebruik van plastic draagt bij aan een lagere uitstoot van CO2 doordat er minder plastic in de afvalverbrandingsovens verdwijnt. Het zorgt dus voor een meer duurzame afvalscheiding in de gemeente De Bilt.

De gemeente ontvangt voor deze manier van inzamelen een bijdrage in de kosten uit het afvalstoffenfonds. Daarmee worden de extra kosten gedekt die de inzameling met zich meebrengt. Het afvalstoffenfonds wordt onder andere gevuld door de verpakkingsbelasting die bedrijven betalen wanneer ze plastic verpakkingsmateriaal op de Nederlandse markt brengen.