HomeDossiersDuurzaamheidFleecetrui uit oranje container

Fleecetrui uit oranje container

Filosoferend over afvalinzameling zegt wethouder Piet van den Kieboom: “Ik hoop dat er ooit een tijd komt dat we geen restafval meer hebben.” Zijn dagdromen ontstonden gistermiddag nadat hij het eerste afval had geworpen in de nieuwe, oranje afvalcontainer voor plastic verpakkingsmateriaal. Er staan er twaalf in de gemeente Rucphen, verdeeld over tien locaties. Vanaf 1 januari zijn gemeenten verplicht plastic afval apart op te halen.

Volgens de gemeente is deze vorm van afvalverwijdering goed voor het milieu. Het afval wordt gerecycled tot grondstof voor nieuw verpakkingsmateriaal, maar ook voor fleecetruien, gsm-behuizingen en speelgoed. De burger profiteert ook. “Plastic inzamelen is lucht verplaatsen”, zegt Saver-directeur Wil van Leijsen. Met andere woorden: het gaat vooral om lege plastic flessen die heel veel plaats innemen in de vrachtwagen die ze naar het verwerkingsbedrijf brengt, maar ook in de afvalbak thuis. Daardoor ontstaat meer plaats voor restafval. “Dus hoeven we dat restafval in de toekomst misschien minder vaak op te halen”, dagdroomt Van den Kieboom verder.

De kosten voor het apart ophalen van plastic verpakkingsmateriaal draagt de industrie. Die betaalt aan het Afvalfonds waaruit gemeenten putten om het afval op te halen.

Bron: BN/DeStem