Vanaf 1 januari geldt in alle Rova- gemeenten – uitgezonderd Ommen en Zwolle – dat het legen van de grijze container een stuk duurder is dan de groene. Voor de Rova een volgende stap om de grijze restafvalcontainer een stuk leger te krijgen. Want gemiddeld ongeveer zestig procent van de rommel die in de grijze kliko wordt gegooid is nog prima bruikbaar. De grootste vervuilers: gft, oud papier, kunststof en textiel. Het tekent de consument. Voor gft is de groene bak uitgevonden, met oud papier maak je al snel de plaatselijke voetbalvereniging blij.
En in textiel ziet bijvoorbeeld het Leger des Heils wel heil. Niet voor niets wordt het laten legen van de grijze container vanaf januari een stuk duurder in de ‘diftar-gemeenten'. “Past helemaal bij het principe van ‘de vervuiler betaalt'. Wie goed scheidt, heeft minder kosten. Wie niet wil scheiden betaalt”, zegt Rova- woordvoerder Frank Brouwer.
In vrijwel alle gemeenten is het gescheiden ophalen van kunststof begonnen. Een gemiddeld gezin kan daarmee flink besparen, zegt Brouwer. Scheelt al snel vier grijze containers, denkt de Rova. Wie ook netjes alle andere afvalstromen scheidt, ziet dat terug op de jaarafrekening. In Zwolle en Ommen betalen inwoners een vast tarief. Burgers hebben dan echter geen invloed op hun afvalkosten.
Dat er zoveel bruikbaar afval in de grijze container belandt, heeft deels met onwetendheid te maken. En het ligt niet altijd voor de hand wat er in kan – of juist niet.
Brouwer doet de test. Sigarettenpeuken? “Gft, maar zonder de filters.” Koffiepads van de senseo? “Gft.” Maandverband? “Restafval. Mix van stoffen.” Hoofdhaar als de thuiskapper langs is geweest? “Ehm, goede vraag. Zoek ik uit.” Jus als restant van een smakelijke portie gehaktballen? Ook uitpluizen. Blijkt: “Haren zijn restafval. Dat verteert bijna niet. En jus: het gestolde deel kan bij het gft. Vocht dat overblijft kun je met heet water door de gootsteen spoelen. Zit vrijwel geen vet in.” Een prijsvraag uitschrijven voor de beste tips van enthousiaste afvalscheiders in de Rova-gemeenten zou een prima plan zijn, vindt hij. Want met meer vernuft scheiden: dat kan aardig schelen op de jaarafrekening. “Moeilijk is het niet. Gft, kunststof en papier worden huis-aan-huis ingezameld.” Als je ruimte om huis hebt, heb je nog meer mogelijkheden. “Composteren of koop kippen.” Die eten bijna alles. “En je krijgt er nog eieren voor terug ook.”
Bron: De Stentor