HomeDossiersDuurzaamheidDames en scholieren halen zwerfvuil op

Dames en scholieren halen zwerfvuil op

Dinsdag was het weer de jaarlijkse opschoondag, die door de afdeling Renswoude van Passage, georganiseerd wordt. De actie heeft een tweeledig doel, enerzijds het ophalen van zwerfvuil in het buitengebied en anderzijds het bijeenbrengen van geld voor het project van ‘de Hartenberg' in Ede. De ochtendgroep werd net als de middaggroep ontvangen in de werkplaats aan de Molenstraat. 's Morgens waren daarbij aanwezig de jarige wethouder Didi Dorrestijn en wethouder Dick Vlastuin en gemeentesecretaris Wil Lehmann.

Na koffie en thee was het wethouder Dick Vlastuin die de dames welkom heette en stelde dat het gemeentebestuur altijd erg blij is met de inzet van de dames en tegenwoordig ook scholieren van groep 8 van de basisscholen.

“U maakt Renswoude schoner en daarnaast steunt u ook nog een goed doel en vandaar dat wij als gemeente ook uw actie jaarlijks financieel ondersteunen”, aldus Vlastuin.

Het was Gera van Voorthuizen die daarna de laatste instructies gaf en bekend maakte waar iedereen naar toe zou gaan konden de attributen uitgedeeld worden. Even later waren alle dames voorzien van blauwe plastic zakken, handschoenen, veiligheidshesjes en grijpers. Hierna vertrokken ze naar de Christelijke Basisschool ‘de Borgwal' waar de leerlingen van groep 8 eerst van een veiligheidshesje werden voorzien en vervolgens ingedeeld werden bij steeds twee dames. Hierna ging men aan de slag.

Het was fantastisch weer voor zo'n opschoondag in het buitengebied, zeker voor de leerlingen die weer even niet achter zo'n tafeltje in de klas hoefden te zitten. Vol enthousiasme werd er gespeurd in wegbermen, langs slootkanten, in sloten en zelfs in het Gran Canal tegenover het kasteel. Op diverse plekken was best wat te vinden. De ene keer was het een zwarte plastic zak of een groot stuk wit plastic dat tussen de takken was gewaaid. De andere keer een leeg plastic flesje of een leeg blikje dat de één of ander na gebruik gewoon van zich af gegooid had. Zo vonden de leerlingen stukken papier en stukken kabel en zag je op plekken waar het toch wat gevaarlijk langs de weg is alleen volwassenen, ook enkele heren, die daar speurden na zwerfvuil. Men hoefde zich lang niet altijd te vervelen, want op tal van plekken werd het nodige gevonden en vervolgens in de plastic vuilniszakken gedeponeerd. Die zakken werden later door de mensen van omgevingsbeheer opgehaald.

's Middags was weer een andere groep dames van Passage in touw, maar nu met leerlingen van groep 8 van de Christelijke Basisschool ‘de Stifthorst'. Ook zij hoefden zich niet vervelen en moesten constateren dat er nog best zo hier en daar het nodige weggegooid wordt.

Ook nu weer was het een succesvolle opschoonactie waardoor Renswoude in het buitengebied weer schoner is geworden en het project van ‘de Hartenberg' weer een financiële injectie kan verwachten.

Bron: Scherpenzeelse krant