HomeDossiersDuurzaamheidBrussel: Verplicht sorteren vanaf 2010

Brussel: Verplicht sorteren vanaf 2010

Vanaf 1 januari 2010 moet afval in het hele Brussels Gewest verplicht gesorteerd worden. In bepaalde gemeenten mag recycleerbaar afval nu nog steeds in de witte zak. Die zak voor restafval wordt bovendien duurder. Vanaf januari moeten alle Brusselaars naast de witte vuilniszak voor restafval ook een blauwe en gele zak gebruiken. Eind volgende maand start daarrond een grote communicatiecampagne. Wie zich vanaf januari niet schikt naar het nieuwe reglement, krijgt een boete.

De SP.A in Brussel vindt dat de maatregel zeker niet te vroeg komt, maar is wel van mening dat er meteen een communicatiecampagne gestart moet worden.

“In Brussel wonen mensen van allerlei origine, we moeten onze tijd nemen om aan iedereen heel duidelijk uit te leggen wat in welke zakken hoort,” zegt Brussels fractieleidster Elke Roex.

Duurdere witte zak

De witte zak zal bovendien ook wat duurder worden dan de blauwe en gele. Op die manier wil staatssecretaris voor Openbare Netheid Emir Kir (PS) de Brusselaars aanzetten om zoveel mogelijk te sorteren.

Een echte taks op de witte zakken, die ze in één klap veel duurder zou maken, ziet Kir niet zitten. “Dat zou buiten de Brusselse realiteit gerekend zijn. Veel gezinnen kunnen zo'n bedrag niet opbrengen,” zegt Kir op Télé Bruxelles.

Bron: Brusselnieuws.be