De bioplasticverpakkingen eindigen (nog) niet in de gft-bak of op de composthoop. Traditionele, niet biologisch afbreekbare plastics worden gemaakt uit aardolie. Dat betekent een aanzienlijke CO2-uitstoot bij verbranding ervan. Bioplastics worden gewonnen uit maïs, tarwe, aardappelen, melkzuur en andere natuurproducten. Dat levert een eerste milieuvoordeel op: die natuurproducten namen tijdens hun leven CO2 op uit de atmosfeer, zodat er bij hun verbranding aan het einde van hun leven als bioplastic in theorie niet meer CO2 vrijkomt dan dat ze opnamen. CO2-neutraal heet dat. Nog een voordeel kan zijn dat ze biologisch afbreekbaar zijn – dan dragen ze het ‘OK Compost'-logo.
Het wetenschapsmagazine Eos meldde deze week dat dergelijke plastics in Vlaanderen nog steeds in de traditionele verbrandingsoven eindigen, samen met de rest van het restafval. Een verrassende vaststelling die bij navraag wordt bevestigd door Ovam, de Vlaamse afvalmaatschappij.
‘Er zijn veel verschillende soorten bioplastics en die vereisen andere composteervoorwaarden', legt Jan Verheyen van Ovam uit. ‘Sommige PLA's gewoon composteren zou methaan opleveren en dat is nog schadelijker voor het klimaat dan CO2.' Maar als we die PLA-plastics in de gft-bak gooien, komen ze toch vanzelf terecht in die gespecialiseerde compostovens? ‘We raden dat zeker niet aan', zegt Verheyen. ‘Vlaanderen legt mooie cijfers voor inzake sorteren van afval, zodat ons gft-afval het zuiverste is van Europa en bijgevolg zeer goed composteerbaar is. We willen die kwaliteit niet op het spel zetten.'
Mag er dan niets van die hippe bioplastics op de eigen composthoop in de tuin? ‘Toch wel', zegt Jan Verheyen, ‘voor wat wel thuis in de tuin kan worden afgebroken, is er het OK Compost Home-logo'.
Bron: De Standaard