HomeDossiersDuurzaamheidBiologisch afbreekbare hondenpoepzakjes

Biologisch afbreekbare hondenpoepzakjes

De gemeente Leeuwarden deelt in de wijken Huizum-West en Vlietzone gratis biologisch afbreekbare hondenpoepzakjes uit. Tot nog toe waren er, voor zover bekend, geen volledig afbreekbare zakjes op de markt in Nederland. De wijken Huizum-West en Vlietzone worden gebruikt als pilot, omdat daar onlangs ondergrondse hondenpoepbakken zijn geplaatst die zijn aangesloten op het riool. Bewoners in de pilotwijken Huizum-West en de Vlietzone kunnen naast gratis poepzakjes ook gratis poepgrijpers afhalen bij de buurthuizen.

In een folder is op een plattegrond aangegeven waar de ondergrondse bakken zich bevinden. Overige hondenbezitters in Leeuwarden kunnen de zakjes gratis afhalen bij Stadstoezicht aan de Groeneweg 3.

Er is gekozen voor biologisch afbreekbare zakjes, omdat die volledig afbreken en composteerbaar zijn. De verwachting is dat de zakjes in de ondergrondse poepbakken afbreken en worden afgevoerd met het rioolwater. De gemeente heeft daardoor minder kosten voor lediging en storten van restafval. Gewone zakjes die in de bakken terecht komen blijven achter een rooster hangen en worden eens in de drie maanden verwijderd door een kolkenzuiger. Afbreekbare zakjes passen in het thema duurzaamheid, één van de speerpunten van de gemeente Leeuwarden.

Bron: Blik op Nieuws