HomeDossiersDuurzaamheidBijna 300 producten met ecolabel in België

Bijna 300 producten met ecolabel in België

Het aantal producten met het Europese ecolabel is sterk gestegen op de Belgische markt: van 77 in 2006 (toen het label werd ingevoerd) tot 298 vandaag. Dat blijkt na een bezoekje aan de volledig vernieuwde website www.ecolabel.be die de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu gisteren lanceerde. Enkel producten die een beperkte impact hebben op het milieu in elke fase van hun levenscyclus, vanaf de ontginning van de grondstoffen tot de uiteindelijke afvalverwerking, mogen met het ecolabel uitpakken.

Momenteel gaat het om 27 categorieën van producten en diensten, gaande van afwasmiddelen tot toeristische verblijven, textiel en televisietoestellen.

Voor elk van deze categorieën worden er regelmatig strikte criteria rond milieu-impact bepaald, zonder daarbij de kwaliteitsvereisten uit het oog te verliezen. Deze criteria zijn zodanig vastgelegd dat, wanneer zij in werking treden, maximaal 30% van alle producten op de markt het ecolabel kunnen verwerven. Jaar na jaar worden die criteria strenger.

De website richt zich zowel tot consumenten als tot producenten. De consumenten vinden er een lijst van alle producten met een milieukeurmerk die te koop zijn op de Belgische markt, aangevuld met tips om milieubewust te kopen.

De producenten kunnen er meer informatie vinden over de criteria en de toekenningsprocedures.

www.ecolabel.be

Bron: De Standaard