HomeDossiersDuurzaamheidBelgië: wie meer dan 60 kilo afval produceert, moet betalen

België: wie meer dan 60 kilo afval produceert, moet betalen

Limburg.net wil de Limburgers een tegoed geven van 60 kilo restafval per inwoner per jaar. Produceert u meer dan 60 kilo per jaar, dan moet u de vuilniszakken betalen (richtprijs 1,25 euro) of moet u – in gemeenten met bakken – 0,18 euro betalen per kilo restafval extra. Die principes zijn vastgelegd in het Plan 010 dat de Raad van Bestuur van Limburg.net heeft goedgekeurd. De 17 gemeenten van het vroegere Regionale Milieuzorg beginnen volgend jaar al met de Limburg.net-afvalzak van 44 liter (gevuld wegen die ongeveer 6 kilo).

“De gemeenten kunnen kiezen tussen een systeem met zakken of bakken”, zegt Kris Somers, directeur van Limburg.net. “We geven hen de tijd tot 2013 om zich aan te passen.

Ook voor organisch afval komt er tegen 2013 een tegoed.” Deze ‘minimumvervuiling’ moet sluikstorten tegengaan en moet de Limburgers aanzetten nog minder afval te produceren. De crisis maakt de afvalinzameling intussen wel een stuk duurder dan begroot. De prijzen van oud papier, glas en metaal zijn gekelderd door de gedaalde vraag naar grondstoffen.

De gemiddelde prijs voor oud papier is met 50 euro per ton gedaald, voor oud metaal met meer dan 200 euro. De gemeenten moeten daarom 9 euro per inwoner extra betalen voor de afvalophaling.

Bron: Het Belang van Limburg