HomeDossiersDuurzaamheidBelgië legt lat hoger voor afvalinzameling

België legt lat hoger voor afvalinzameling

ivcieBelgië legt de lat voor afvalinzameling hoger. In 2008 werd 10.000 ton meer aan huishoudelijke verpakkingen gerecycled, waardoor de recycling uitkwam op 93%. Het nieuwe Interregionaal Samenwerkingsakkoord (ISA) van de Belgische Verpakkingscommissie zorgt er echter voor dat de lat nog hoger komt te liggen bij Fost Plus, een organisatie voor het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval. Fost Plus is tevreden over de recyclingresultaten in het land.

De nieuwe ISA is echter niet iets waar Fost Plus onverdeeld tevreden over is. Zo is volgens Fost Plus de betaling van een bijdrage door de organisatie aan de Gewesten van 0,50 euro per inwoner per jaar voor het beheer en de preventie van verpakkingsafval onredelijk. Daarnaast geldt in de ISA een verhoging van de doelstellingen voor recycling en nuttige toepassing tot respectievelijk 80% en 90%.

Die doelstellingen worden in België nu al probleemloos gehaald. Wat wel een probleem kan opleveren is dat er een nieuwe categorie verpakkingsverantwoordelijken komt: producenten/importeurs van de serviceverpakkingen. Het is echter niet altijd duidelijk of het een gewone verpakking of serviceverpakking betreft. Al deze bepalingen zorgen ervoor dat Fost Plus naast de gewone inzameling op veel meer zaken moet gaan letten.

Bron: MD Weekly (gebaseerd op: Verpakkingsmanagement)