HomeDossiersDuurzaamheidAlphen aan den Rijn geeft plastic afval een tweede leven

Alphen aan den Rijn geeft plastic afval een tweede leven

Afval op een milieubewuste manier inzamelen en verwerken is een uitdaging die de gemeente graag aangaat. In de directe omgeving van de winkelcentra in Alphen aan den Rijn en de twee kleine kernen staan 7 oranje ondergrondse containers, speciaal voor het gescheiden inzamelen van plastic afval. Een grote sticker op de container vertelt wat er wel en wat er niet in mag. De schuur ligt niet meer vol met opgespaard plastic en het geeft minder rommel in de straat. 

De gemeente is verantwoordelijk voor inzameling van huishoudelijk afval. In het huishoudelijk afval zit ook verpakkingsmateriaal, zoals papier, plastic, glas, metalen, hout en kunststoffen. De verpakkingsindustrie betaalt de gemeente als zij plastic verpakkingsafval apart inzamelt, want het verpakkingsafval moet worden hergebruikt. Het ministerie van VROM, de verpakkingsindustrie en de gezamenlijke gemeenten hebben hierover afspraken gemaakt. Zo moet in 2010 38% van het plastic afval hergebruikt worden. De oranje Plastic Hero van de landelijke campagne ondersteunt dit doel. Met de gescheiden inzameling van plastic wordt hergebruik van het materiaal mogelijk (afval is grondstof), vermindert de CO2-uitstoot en worden grondstoffen uitgespaard. Randvoorwaarden voor een goede gescheiden inzameling van plastic zijn dat het gebruiksvriendelijk moet zijn, de afvalstoffenheffing voor de inwoners niet mag stijgen en de oplossing milieubewust moet zijn.

De gemeente Alphen aan den Rijn kiest ervoor om afval bij de bron te scheiden. Een andere mogelijkheid is om het verpakkingsmateriaal na inzameling pas uit het restafval te halen. Sinds 2006 is het al mogelijk om tijdens ruime openingstijden hard kunststof apart in te leveren op het gemeentelijke afvalbrengstation. Terwijl in 2006 nog 64 ton flacons, emmers, tuinstoelen, speelgoed en ander plastic werd ingeleverd, is dit in 2008 al gestegen tot ruim 107 ton.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft samen met het bedrijfsleven gewerkt aan de ontwikkeling van een systeem dat plastic compacter perst in de container. Naar verwachting kunnen de plasticcontainers dan in het volgend komend voorjaar omgebouwd worden.