HomeDossiersDuurzaamheidAfvalbedrijf wil af van 'Chinese' dwangsom

Afvalbedrijf wil af van ‘Chinese’ dwangsom

Afvalbedrijf Brink Recycling in Kampen hoopt dat de Raad van State een dwangsom van het ministerie van VROM blokkeert. Met die dwangsom wil VROM voorkomen dat het bedrijf naast metaalafval ook andere soorten afval, zoals kunststof en schuimrubber, naar China exporteert.

Brink heeft een vergunning om metaalafval naar China te exporteren. De Milieuinspectie controleerde vorig jaar oktober een lading van zeven containers met metaalafval erin. Volgens VROM zat er niet alleen gedemonteerd metaal in, maar ook complete schakelkasten, fietswielen met banden, rubber, isolatiemateriaal en printplaten. Daarin zitten volgens VROM stoffen die eerst gescheiden moeten worden.

Brink vocht de dwangsom bij de Raad van State aan. Volgens de raadsman van Brink is het onvermijdelijk dat schroot ook niet-metaalstoffen bevat. Maar zolang het om ongevaarlijke zogenoemde groene lijststoffen gaat is er niets aan de hand. De Raad van State gaat onderzoeken of VROM niet wat al te streng is. Zo niet, dan zal Brink nog meer energie moeten steken in het scheiden van afval en schroot. Uitspraak volgt over enkele weken.

Bron: De Stentor