HomeDossiersDuurzaamheidAfval sorteren in Luik: alles in één vuilniswagen

Afval sorteren in Luik: alles in één vuilniswagen

Een filmpje op het internet doet ernstige vragen rijzen over de manier waarop ze in Luik gesorteerd afval ophalen. Vuilnismannen gooien in het filmpje gele zakken met restafval en blauwe zakken met PMD-afval van de stad Luik in één vrachtwagen waarin het afval duidelijk niet gescheiden blijft. Mogelijk een vergissing, zegt burgemeester Willy Demeyer (PS). “In Luik halen we al het vuil op dezelfde dag op. Die maatregel hebben we ingevoerd omdat het voetpad anders de hele week vol vuilniszakken staat.”

“Op de dag van de ophaling zijn er altijd mensen die hun zak te laat buitenzetten. Daarom is er altijd een vuilniswagen die als laatste na de normale ophalingen een ronde doet en álles meeneemt. Mogelijk is dat in dit geval te vroeg op de dag gebeurd. Dat zijn we aan het onderzoeken”, vervolgt Willy Demeyer in Het Nieuwsblad.

Afvalexpert Christof Delatter van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten heeft het filmpje ook gezien en gelooft de uitleg van de burgemeester. “Maar dit blijft ongelooflijk dom en verkeerd. Hoe kun je eisen dat de mensen hun afval sorteren als je de blauwe en gele zakken gewoon in dezelfde vuilniswagen gooit? Dit is echt vernietigend voor alle campagnes rond sorteren en recycleren.”

“De stad Luik doet er goed aan dit probleem aan te pakken, want het kost geld. Gesorteerd afval moet aan vereisten voldoen. Als het niet goed gesorteerd is, moet je het storten of verbranden of manueel sorteren. Dat is altijd duurder. Ik steek mijn hand ervoor in het vuur dat je deze praktijk in Vlaanderen nergens zult zien. Er zijn vrachtwagens die verschillende zakken tegelijk meenemen, maar die zakken blijven gescheiden door een wand.”

De discussie blijft of je al dat afval niet beter in één zak stopt en in de fabriek sorteert. ‘Niets sorteert beter dan de hand van de burger', zegt Christof Delatter. “Afval dat de mensen thuis sorteren, is altijd van betere kwaliteit. Van een krant die je bij het oud papier legt, maak je beter gerecycleerd papier dan van een krant die tussen de etensresten heeft gelegen.”

Volgens expert Delatter zijn de Vlamingen nog altijd wereldkampioen in het sorteren en recycleren van afval. “De Brusselaars blijven ver achter, de Walen proberen bij te benen.”

De Luikse burgemeester noemt het filmpje een poging om de stadsdiensten zwart te maken. “Ik verzeker u dat deze praktijk de uitzondering is en niet de regel. Luikenaars zijn de beste sorteerders van Wallonië.”

Bron: Het Nieuwsblad