Gemeenten steken de winst uit het gescheiden inzamelen van plastic afval veelal in eigen zak in plaats van de burger te belonen via een korting op de afvalstoffenheffing. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis na een eerste inventarisatie. Gemeenten krijgen van het bedrijfsleven via stichting Nedvang enorme bedragen voor het inleveren van plastic, 475 euro per ton plastic. Dat geld is oorspronkelijk door consumenten betaald bij aanschaf van producten, zo meldt de Telegraaf.
Echter, de kosten voor inzameling voor gemeenten blijken in de praktijk nu soms slechts enkele tientjes tot twee derde van dat bedrag te beslaan. Afhankelijk van omvang van de gemeente en wijze van inzameling, kan het voordeel in de tienduizenden tot honderdduizenden euro's per gemeente per jaar lopen.
Maar in plaats daarvan melden gemeenten zoals Castricum, Maasgouw, Diemen en Geldermalsen via brochures en websites nu echter doodleuk dat burgers niet bang hoeven zijn dat het gescheiden aanbieden van plastic hun éxtra geld zal kosten. “Het zou de burger juist geld moeten opleveren”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. “De afvalstoffenheffing kan immers omlaag als de gemeente een ruime vergoeding van de industrie krijgt voor elke ton opgehaald plastic.”
Bron: Telegraaf