HomeDossiersDuurzaamheidAfval laat precies zien waar de crisis toeslaat

Afval laat precies zien waar de crisis toeslaat

De economische crisis analyseren aan de hand van de afvalstroom. Niet echt wetenschappelijk verantwoord en het zal ook wel geen universitaire discipline worden. Maar wel zeer nauwkeurig. Dat stelt in ieder geval Ed de Leeuw, directeur Oost-Brabant van Van Gansewinkel afvalverwerking. Hij ziet precies welke industriële sector of branche het moeilijk heeft. En dat meestal nog voordat de onheilstijdingen de media halen. Nee hij mag niet verklappen welke bedrijven het binnenkort moeilijk gaan krijgen, maar hij heeft er wel een idee van.

Zo heeft De Leeuw bijvoorbeeld zien aankomen dat makelaars in de problemen kwamen nog voordat de cijfers naar buiten kwamen. “Gewoon omdat er minder oud papier werd aangeboden.” En bij notarissen haalt het bedrijf aanzienlijk minder vertrouwelijk papier op.

Van Gansewinkel is in de regio de grootste afvalverwerker. Dagelijks rijden de afvalwagens door het land om aan te leggen bij een van overslaglocaties van het bedrijf. Bijvoorbeeld die in Acht bij Eindhoven. Daar haalt De Leeuw de cijfers van bij.

“Door de bank genomen kun je stellen dat sinds mei de situatie zich stabiliseert. In december 2008 en het eerste kwartaal van 2009 zie je dat er vijftien tot twintig procent minder afval wordt aangeboden. In het tweede kwartaal is het volume nog maar met tien tot vijftien procent gekrompen.”

Met name het restafval bij bedrijven en het gevaarlijk afval is behoorlijk gekelderd. Mensen denken dat veel afval door huishoudens wordt geproduceerd, maar dat is echter maar vijftien procent van onze afvalstroom. “85 procent van wat we verwerken is bedrijfsafval. En dat worden steeds meer verschillende stromen. Steeds meer wordt gescheiden.”

De Leeuw is directeur over het gebied Oost-Brabant. Daar vallen de regio's Eindhoven, Den Bosch, Oss en Nijmegen onder. ,,Als een groot bedrijf minder gaat werken, merken we dat meteen. We hebben gezien dat bedrijven tot wel zestig procent minder afval aanboden.” Voor Van Gansewinkel blijft weinig geheim. Minder afval betekent gewoon minder orders.

Zo weet De Leeuw dat elektronicazaken een moeilijke tijd doormaken. “Vooral minder koelkasten en televisies worden er verkocht. Ketens als MediaMarkt en Harense Smid bieden veel minder verpakkingsmateriaal aan.” Maar De Leeuw ziet ook branches die niet af nauwelijks lijden onder de crisis. “Supermarkten en Doe-het-zelf-zaken en tuincentra bijvoorbeeld.”

En de goedkope horeca. “Die doet het zelfs beter dan voorheen. Maar de bezettingsgraad van de hotels is weer minder.” Ook aan de vraagkant ziet De Leeuw dezelfde effecten. Ondernemingen die bier of wijn produceren hebben minder glas nodig. En ook papier en kartonfabrieken vragen minder gerecycled materiaal omdat er minder behoefte is aan verpakkingsmateriaal.

Waar nog wel voldoende aanbod is, zijn de milieustraten, stelt De Leeuw. “Je ziet mensen veel in de tuin werken en thuis wat klussen uitvoeren.” Volgens hem ook een effect van de arbeidstijdverkorting en deeltijd ww. Binnenkort zegt De Leeuw de afval na twintig jaar vaarwel en begint hij als directeur van de IBN-groep in Uden. Het werkvoorzieningsschap in de regio Noord-oost Brabant. “Een baan waar ik naar uitkijk. Hier helpen we veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk en het is mooi met hen te werken.”

Bron: DeOndernemer.nl/Brabants Dagblad