HomeDossiersDuurzaamheid450 kinderen ruimen zwerfvuil op

450 kinderen ruimen zwerfvuil op

Zowat 450 leerlingen uit het derde tot het zesde leerjaar van alle Herzeelse basisscholen namen deel aan een grote zwerfvuilactie.
Er werden drie karren volgeladen met afval. Het was intussen vijf jaar geleden dat nog eens zo'n actie op het getouw werd gezet. Het initiatief kwam van de milieuraad in samenwerking met het gemeentebestuur en de scholen. De landbouwers zorgden ervoor dat het afval opgehaald werd met tractoren.

Er werd in elke deelgemeente zwerfvuil verzameld. Er werd behoorlijk veel afval gevonden waaronder enkele grote stukken zoals een driepvries, een stofzuiger, een fietswiel en autobanden. Er zit dus ook veel sluikstort bij. Daarnaast werden de gebruikelijke blikjes en lege verpakkingen uit de wegbermen gehaald.

Het is volgens schepen van Milieu Jo De Loor vreselijk om vast te stellen dat het milieu vervuild wordt door afval waarvoor zoveel inspanningen gedaan wordt om het te recycleren.

Het gemeentebestuur van Herzele gaat een nieuw belastingsreglement op zwerfvuil voorstellen. Dat komt op de gemeenteraad van december. Wie betrapt wordt mag een hap uit zijn portemonnee verwachten.

Er zijn momenteel drie personeelsleden van de gemeente dagelijks bezig met het ophalen van zwerfvuil.

Bron: Regio Zottegem