Een tijdje geleden lichtte Korto al een tipje van de spreekwoordelijke sluier op over haar nieuwe generatie thermoprinters en op Empack in Utrecht is het dan zover: de lancering van de nieuwe TT-Series. Een exclusief interview met Meindert de Groot waarin hij vertelt hoe Industry 4.0 bij Kortho verder gaat dan alleen besparen met softwareoplossingen.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, waar staat SLIMLINE voor?

“SLIMLINE staat voor ‘Smart, Less Is More'. Een designfilosofie waaronder Kortho een complete lijn nieuwe printers uitbrengt. Onze nieuwe TT-Series thermoprinter is de eerste machine die we onder dit concept introduceren. Want, laten we eerlijk zijn: coderen is in de ogen van onze klanten gewoon een noodzakelijk kwaad. Net als bij de keuze voor een verzekering of energieleverancier gaat het dus maar om één ding: zo goedkoop en goed mogelijk ontzorgt worden. SLIMLINE printers zijn dan ook speciaal ontwikkeld om kostenbesparing te realiseren die veel verder gaan dan slechts besparen op klassieke argumenten zoals onderhoud, downtime en verbruiksartikelen. Door slim gebruik te maken van bestaande infrastructuur en de mogelijkheden van ‘IoT' en ‘Industry 4.0' wordt namelijk ook bespaard op menselijke fouten, maatwerk, maar vooral ook op de apparatuur zelf. Het sleutelwoord is modulair: als klant neem je alleen die onderdelen af die je ook echt nodig hebt. Stel je hebt bijvoorbeeld zelf al een (cloud)server, pc, laptop of zelfs tablet. Door onze gratis Kortho Control Center app hierop te installeren wordt het mogelijk om een oneindig aantal printers ermee te bedienen. Omdat de aansturing dan op één centraal apparaat plaatsvindt, volstaat aan de lijn een budgetopstelling bestaande uit slechts een printkop met een ethernetpoort. Hierdoor zijn besparingen tot wel 50% op apparatuur mogelijk. En dat per lijn! ‘Less' is dus echt ‘more'. Op Empack laten we hier dan ook een volledig werkende opstelling van zien.”

Hoe is Kortho gekomen tot het SLIMLINE concept?

“Hiervoor moeten we een flink stuk terug in de tijd. Rond 2006 ongeveer is Kortho begonnen in te zetten op hoge automatisering en centrale aansturing binnen het codeerproces. Wij merkten direct dat het productieproces hierdoor efficiënter werd, maar vooral ook dat het fouten uitsloot. Het idee is dat de operator alleen het lint of de inkt hoeft bij te vullen en zich verder nergens om hoeft te bekommeren. De printers worden direct vanuit een centraal ERP of productie-pc/terminal aangestuurd. Zonder tijdrovende en foutgevoelige, handmatige handelingen aan de lijn. In het begin was deze hoge mate van automatisering helaas alleen via dure op maat geschreven software te realiseren. Echter naarmate de technologie vorderde tot het huidige ‘Internet of Things'-tijdperk werd dit steeds laagdrempeliger. Zeker vanaf 2010, toen we Nicelabel-software gingen gebruiken, heeft het echt een vlucht genomen. Met de software eenmaal op orde was het voor ons als fabrikant een logische volgende stap om ook naar de hardware/printers te gaan kijken. Dit heeft uiteindelijk geleid tot onze SLIMLINE-printers: printers die speciaal ontworpen zijn om maximaal te profiteren van de kostenbesparende mogelijkheden van centrale IoT-aansturing en de mogelijkheden van Industry 4.0.”

Dus naast dat centrale aansturing fouten voorkomt, maakt het ook besparingen op apparatuur mogelijk?

“Dat klopt. Eigenlijk was SLIMLINE een logisch gevolg van al die focus op centrale aansturing en IoT. Omdat bij centrale aansturing alles op de ERP (cloud)server of productie-pc van de klant gebeurt, stonden er aan elke lijn ineens dure printeronderdelen niks te doen. Wij zijn toen gaan kijken hoe ver je kan gaan in het weglaten van apparatuur door slim gebruik te maken van wat de klant al heeft staan. Net als bij de software zat ook hier de kracht vooral in het weglaten. Eerst kon de klant al beschikken over een waterdicht codeerproces op maat zonder dat daar een eindeloze en dure implementatie voor nodig is. En nu hoeft diezelfde klant ook geen onderdelen meer te kopen welke hij eigenlijk niet nodig heeft. Dus wederom ‘Less Is More', maar dan nu ook op hardwaregebied.”

Dus eigenlijk maken SLIMLINE printers gebruik van de bestaande infrastructuur van de klant, waardoor deze minder apparatuur zoals besturingskasten hoeft af te nemen?

“Dat klopt. Uiteraard zullen we altijd een besturingskast in ons assortiment blijven houden, maar deze is dus volledig optioneel. De klant is van harte welkom om zijn eigen bestaande apparatuur als besturingskast te gebruiken. Daarnaast maakt onze gratis app het mogelijk om met slechts één besturingskast/terminal meerdere printers aan te sturen. Ongeacht dus of die besturingskast bij ons vandaan komt en of dat de klant hier een reeds aangeschafte pc, laptop, tablet of (cloud)server, waar hij onze app op installeert, voor gebruikt. Dit kan dus de IT-omgeving zijn waar ook het ERP op draait, maar ook gewoon het besturingsscherm van een verpakkingslijn of labelaar. Stel dat je op een lijn meerdere thermoprinters hebt voor de individuele verpakkingen en verderop een inkjet voor op de overdoos, dan is het dus mogelijk om alle printers vanaf het toch al aanwezige besturingsscherm van diezelfde verpakkingslijn te bedienen. Ditzelfde gaat op als een SLIMLINE thermoprinter in combinatie met een labelaar wordt gebruikt. Hoe meer printers, hoe groter het voordeel. Stel dat je een boven-, onder- en zijetiket hebt waarop geprint wordt, dan scheelt dat gewoon drie controllers. Je stuurt alle printers immers aan vanaf de reeds aanwezige terminal van de labelaar. Dit is niet alleen praktisch en overzichtelijk, maar daarnaast bespaart het achterwege laten van al die overbodige besturingskasten ook nog eens veel geld en ruimte aan de lijn.”

En de eerste printer die Kortho uitbrengt onder het SLIMLINE concept is dus de TT-Series thermoprinter?

“Je zou het inderdaad bijna vergeten, maar aan de basis van alles staan natuurlijk nog altijd de printers. De mogelijkheden van SLIMLINE moeten dan ook gezien worden als een extra. Je hebt hier immers alleen wat aan als de apparatuur ook uitstekend scoort op alle andere fronten, zoals de technische specificaties, betrouwbaarheid en prijs. Alle patenten welke we voor de TT-Series ingediend hebben, staan dan ook zelfs helemaal los van SLIMLINE. Zo maakt de techniek achter het belangrijkste patent een lintlengte van 1800 meter en een printsnelheid van ruim over de 60 meter per minuut mogelijk. Hiermee is de TT-Series op dit moment de snelste thermoprinter op de markt welke tegelijkertijd de minste lintwissels nodig heeft. Daarnaast gebruikt de printer geen perslucht meer, doordat hij 100% elektrisch is, en vangt de printkop eventuele imperfecties van het folieverloop op. Zelfs als de printer scheef hangt of op versleten tegendrukmateriaal print, beïnvloed dit niet de afdrukkwaliteit. Dit is absoluut uniek en maakt de TT-Series extreem vergevingsgezind en ongevoelig voor veranderende of zware productieomgevingen. Iets wat de klant vooral als betrouwbaar en gebruiksvriendelijk zal ervaren. Tot slot komt daar bovenop nog een haast on-Europees lage prijs. Dus ook zonder SLIMLINE doet de TT-Series vooraan mee op het wereldtoneel, maar dan met het verschil dat ook deze Kortho printer wel 100% ‘Made in Holland' is.”

www.kortho.com