HomeMaterialenVerpakkingsmaterialenKIDV maakt routekaart voor circulaire keten meerlaagse verpakkingen

KIDV maakt routekaart voor circulaire keten meerlaagse verpakkingen

Wat is de beste route naar een circulaire keten voor meerlaagse flexibele kunststof verpakkingen? Hoe kunnen stakeholders dit bereiken en wat zijn op dit moment nog de belemmeringen? Deze vragen zijn niet eenduidig te beantwoorden. Om de verschillende partijen inzicht te geven in deze complexe materie, heeft het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) een zogenoemde Informatiekaart gemaakt: Towards Circularity of Flexible Plastic Packaging in 2025.

De Informatiekaart werd op 11 februari gelanceerd tijdens de digitale Verdiepingsbijeenkomst van het KIDV over flexibele kunststof verpakkingen. Het opstellen van deze kaart was een initiatief van de bedrijven uit de Community of Practice Laminaatverpakkingen van het KIDV. Deelnemers aan deze CoP zijn FrieslandCampina, Intersnack, Jacobs Douwe Egberts, Mars Wrigley, PepsiCo en Unilever. Meer dan tweehonderd professionals uit de internationale keten van flexibele verpakkingen volgden gisteren de webinar ‘Unlocking the flexible packaging dilemma’. De bijeenkomst is hier terug te luisteren.

Voor het KIDV staat vast dat – om flexibele kunststof verpakkingen circulair te maken – aanpassingen nodig zijn bij het inzamelen, sorteren en recyclen hiervan. De laminaatverpakkingen (denk bijvoorbeeld aan chipszakken, verpakkingen van koffie, koekjes en afbakbroodjes) hebben een aantal grote voordelen: ze hebben een relatief lage milieu-impact en ze beschermen hun inhoud zo goed, dat er weinig voedsel verspild hoeft te worden. Het grote nadeel is echter dat de verpakkingen nog niet recyclebaar zijn. “Er zijn al wel stappen gezet om de verpakkingen ‘circulair inzetbaar’ te maken, maar nu moet de hele keten in beweging komen”, aldus Niels van Marle en Gijs Langeveld, de KIDV-projectleiders van de CoP Laminaatverpakkingen

Van Marle: “Partijen in de verpakkingsketen – bedrijven, verpakkingsleveranciers, sorteerinstallaties, recyclers, het Afvalfonds Verpakkingen, overheden – hebben begeleiding nodig om op korte termijn circulaire flexibele verpakkingen te kunnen realiseren. Het KIDV wil bedrijven het vertrouwen geven dat investeringen de moeite waard zijn, ook al is het resultaat daarvan wellicht niet direct te zien.” Namens de CoP heeft het KIDV aan De Argumentenfabriek gevraagd dit vraagstuk in kaart te brengen, wat geresulteerd heeft in de (Engelstalige) Informatiekaart.

Volgens het KIDV moeten de ketenpartners gezamenlijk een keuze maken voor de route naar een circulaire keten. Van Marle: “Ze hebben uiteenlopende belangen, die elkaar soms raken maar vaak ook botsen. Wij zoeken de beste manier om deze belangen uit te lijnen en de partijen te begeleiden. De Informatiekaart helpt daarbij. Het is een kaart met duidelijke en concrete informatie, als basis voor de dialoog tussen de ketenpartners om daarmee de ketenbeweging daadwerkelijk op gang te brengen.”

Download informatiekaart