Rijst, chips, sperziebonen met kokossaus, wasmiddel, bloemen, deurkrukken en yoghurt. De deelnemers aan de Circular Design Class namen een bonte verzameling aan producten mee om van elkaar te leren hoe die meer circulair kunnen worden verpakt. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), Partners for Innovation en CIRCO organiseerden onlangs voor de tweede keer een workshop voor verpakkingsontwerpers over het verduurzamen van verpakkingen.
Deelnemers gingen direct met hun eigen casus aan de slag. De aanwezige bedrijven waren onder meer Van Oers United, Artitec en ontwerpbureau Pepper. Tijdens deze eendaagse workshop leerden de deelnemers om op een andere manier te kijken naar hun productverpakkingscombinatie. Door alle ketenstappen goed in kaart te brengen, ontstond er inzicht op welke plekken nog kansen liggen om een verpakking verder te verduurzamen.
Aan het einde van de dag pitchten alle deelnemers hun resultaten en nieuwe inzichten met een individuele posterpresentatie. Een daarvan ging over rijstverpakkingen. Door de rijst nauwkeurig in eenpersoonsporties af te meten, gaat geen rijst verloren. Hierdoor wordt voedselverspilling tegengegaan. Dit vraagt weliswaar om meer verpakkingsmateriaal, maar het weggooien van voedsel zorgt voor een groter milieuverlies. Ook werd een concept gepitcht waarbij wassen een dienst wordt in plaats van een product.