Voor een goede conservering van producten met een beperkte houdbaarheid is de manier van verpakken essentieel. Prins & Dingemanse koos voor de verpakkingsmachines van Multivac. “Kwaliteit is altijd de doorslaggevende factor.” Bij de Zeeuwse Banier aan de Grintweg in Yerseke, de productielocatie van Prins & Dingemanse, worden mosselen verwerkt. Mosselen die niet als verse mosselen in de schelp worden verpakt vanwege beschadigingen of ongerechtigheden, worden hier gekookt en verwerkt tot mosselvlees uit de schelp. De productiefaciliteit aan de Grintweg is gespecialiseerd in koken, pasteuriseren en mengen van schaal- en schelpdieren. De producten van De Zeeuwse Banier worden afgenomen door groothandels, horeca en retail. “Voorheen werden die mosselen vooral gebruikt voor mosselen in het zuur”, vertelt product- & communicatiemanager Martijn van der Sluijs van Prins & Dingemanse. “Dat was in het verleden een grote markt, maar die is nu aan het slinken. De vraag naar verse producten neemt juist verder toe. Zo ontstond al enkele jaren geleden de productcategorie ‘vangvers' producten.”
De gekookte schaal- en schelpdieren worden verpakt met een schalensluitmachine. Het mosselvlees komt via een aanvoerlijn in de kunststof schalen terecht, het wordt gewogen en bij het juiste gewicht gevacumeerd en vervolgens onder beschermde atmosfeer verpakt voor een verlengde houdbaarheid. De machine waarmee dat gebeurt, de T300, is geproduceerd door Multivac, een Duitse producent van verpakkingsmachines. Accountmanager Ton van den Bosch van Multivac: “Prins & Dingemanse koos voor deze traysealer vanwege de compactheid in combinatie met de hoge capaciteit. De beschikbare ruimte voor het verpakken was beperkt. De T300 is een relatief kleine machine en ontworpen in RVS clean design, wat heel belangrijk is in de voedselverwerking. Het was een oplossing die aansloot bij de vraag.”
Kwaliteit
De machine kan drie verschillende formaten trays aan en de ombouwtijd is kort, aldus Van den Bosch. Directeur Jan-Kees Marcus van Prins & Dingemanse beaamt dit volmondig. “Het bedieningsgemak, de ombouwsnelheid en de efficiency van de machine waren doorslaggevende factoren. Wij hadden bovendien al langer goede ervaringen met de machines van Multivac. De voorloper van deze traysealer, de iets kleinere T200, hebben we zeven jaar geleden in gebruik genomen. We zijn overgestapt naar de T300 als gevolg van de groeiende vraag.”
Kwaliteit is altijd de doorslaggevende factor binnen het bedrijf, aldus Marcus. “Dat geldt dus ook voor de keuze van machines. Je kijkt naar het eindproduct. De consument moet het product vers ontvangen. Die bepaalt of het product succesvol wordt. De aangegeven tht-datum staat of valt met de verpakking. De druk in onze verpakkingen is goed verdeeld, ze blijven altijd gesloten. En dus zijn wij tevreden over de machine.”
Multivac
Multivac, wereldmarktleider in verpakkingsmachines, is van oorsprong een Duits bedrijf. Het hoofdkantoor staat in het Allgäuer Wolfertschwenden. Het bedrijf begon als een klein familiebedrijf, maar is enorm gegroeid door de toename van verpakkingen in de retail. Multivac is daarnaast sterk vertegenwoordigd in de vissector en de mosselsector. Het gaat daarbij om een grote variatie aan machines; van kleine verpakkingsmachines voor de detaillist, tot grote industriële toepassingen.
Die kunnen variëren in formaat van vrij klein en compact tot heel groot. Voorbeelden daarvan zijn de komst van de T600 en de optimalisatie van de dubbelsporige T800. Naast kwaliteit en innovatie is ook duurzaamheid een belangrijk thema voor Multivac. Dat vertaalt zich in besparingen op bijvoorbeeld koelwater of elektriciteit, maar ook op het verpakkingsmateriaal.
Kijk voor meer informatie op www.multivac.nl.
Bron: Multivac/Vismagazine