HomeUncategorizedZuinige auto populairder

Zuinige auto populairder

De nieuwe auto's die vorig jaar in Nederland zijn verkocht zijn fors zuiniger en schoner dan de wagens die het jaar ervoor de showrooms verlieten. Gemiddeld stootten de pasgekochte wagens nog 158 gram broeikasgas CO2 per kilometer uit: 4,2 procent minder dan de nieuwe wagens van het voorgaande jaar. De verbetering komt omdat mensen zuiniger auto's kopen en fabrikanten schonere motoren inbouwen, stelt de Europese milieufederatie Transport & Environment in een rapport dat dinsdag is uitgekomen.

Nederland stijgt door de zuiniger aankopen een plaatsje op de ranglijst van EU-landen met de milieuvriendelijkste auto-aankopen. Nederland staat nu veertiende. Portugezen kopen gemiddeld de milieuvriendelijkste auto's van de hele EU. Onderaan bungelen onder meer Duitsers en Zweden.

De milieugroepering Transport & Environment berekent jaarlijks hoeveel CO2 de nieuwe auto's uitstoten. De groep telde over vorig jaar de grootste daling ooit: 3,3 procent naar nu gemiddeld 153,5 gram CO2 per kilometer.

De grootste vooruitgang is geboekt door BMW. De Duitse fabrikant heeft haar nieuwe wagens gemiddeld zelfs ruim 10 procent efficiënter gemaakt in 2008.

Het Italiaanse Fiat maakte 3 procent zuiniger auto's. Het verdrong zo het Franse PSA Peugeot-Citroën van de koppositie van zuinigste autofabrikant van de EU. Auto's die van een Fiat-band rollen stoten gemiddeld slechts 138 gram uit.

„De daling toont dat de fabrikanten best zuiniger motoren kunnen maken als ze maar gedwongen worden”, zegt directeur Jos Dings van Transport & Environment. Hij doelt op de nieuwe EU-plicht om de uitstoot te verlagen naar 130 gram in 2015. „De bedrijven halen dat doel op hun sloffen. Het doel had makkelijk strenger gekund.”

De berekening van het verbruik houdt nu geen rekening met accessoires zoals airco of gps: die kunnen makkelijk tot 10 procent extra verbruik en uitstoot leiden. De milieugroep verwacht dat de testmethode in 2013 wordt aangepast.

Transport & Environment rekent erop dat de Europese Commissie in oktober ook met emissie-eisen komt voor bestelwagens. Die zouden in 2015 hooguit 160 gram CO2 per kilometer in de lucht mogen brengen.

 Bron: Telegraaf