HomeUncategorizedZakelijke rijders ruilen diesels in voor hybrides

Zakelijke rijders ruilen diesels in voor hybrides

In het zakelijke segment hebben dieselauto’s in slechts twee jaar tijd een marktaandeel van 10 procent verloren. De afname gaat gepaard met een sterke toename van hybride auto’s. Ruim 40 procent van de zakelijke rijders overweegt de aanschaf van een elektrische auto. De uitkomsten van het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2009 zijn bekendgemaakt. Uit de nieuwe cijfers van Informatiseerder RDC Datacentrum en het tijdschrift Automobiel Management blijkt dat steeds meer lease- en andere zakelijke rijders in ons land kiezen voor een zuinige en schone hybrideauto.

Het aandeel dieselauto’s bij nieuwverkopen daalde scherp, in de afgelopen twee jaar van ruim 51 naar nog geen 41 procent.

Meer dan tweederde van dit verlies ging naar de aanschaf van hybrides, auto’s die zowel een brandstofmotor als elektromotor hebben. Vormden hybrides in 2007 nog geen half procent van de zakelijke automarkt, inmiddels maken ze er al 7,7 procent deel van uit. Dit aandeel is bijna geheel op het conto te schrijven van de modellen Toyota Prius, Honda Civic Hybrid en Honda Insight.

Toch weegt het milieu of klimaat nauwelijks mee bij de autokeuze. Slechts 11 procent van de zakelijke rijders vindt milieu-aspecten bepalend in de keuze van een auto. Dat hybride auto’s toch vaak worden aangeschaft danken ze aan de gunstige fiscale maatregelen. De belastingvoordelen geven de doorslag voor ruim 41 procent van de zakelijke automobilisten. Voor 46 procent blijft nog altijd het merk, model en uitvoeringsniveau beslissend. Vooral vrouwen hechten hier aan, bij mannen gaat het vaker om het comfortniveau.

Dat belastingvoordelen sterk van invloed zijn bij de keuze van auto’s, is ook te zien aan de reacties op de stelling ‘Bij een fiscale bijtelling van 10 procent is een elektrische auto als volgende zakenauto een serieuze optie’. Liefst 44 procent van de respondenten geeft aan het hier geheel of gedeeltelijk mee eens te zijn. Overigens ziet een bijna even groot aantal zakelijke automobilisten – bijna 41 procent – een elektrische auto absoluut niet zitten.

Bron: Autokopen.nl