HomeUncategorizedWerkloosheid opnieuw gestegen

Werkloosheid opnieuw gestegen

De werkloosheid in Nederland is in de periode van augustus tot en met oktober gestegen tot 403.000 personen. Dat zijn er 111.000 meer dan een jaar eerder, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. Daarmee is de werkloosheid voor het eerst in drie jaar boven de 400.000 uitgekomen. Gemiddeld zat 5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zonder baan. In het afgelopen halfjaar steeg de werkloosheid met gemiddeld ongeveer 10.000 per maand, aldus het CBS.

De werkloosheid steeg in alle leeftijdsgroepen. In de leeftijdsgroep 15 tot 24 jaar was de werkloosheid met 10,8 procent het grootst. Onder de 45-plussers was de werkloosheid relatief het laagst. Onder vrouwen (5,5 procent) lag de werkloosheid hoger dan onder mannen (4,6 procent).

Nog verder oplopen

Uitkeringsinstantie UWV Werkbedrijf registreerde in oktober 493.400 werkzoekenden. UWV wijst erop dat Nederland daarmee nog ver verwijderd is van de vorige top in 2004 toen het aantal werkzoekenden boven de 700.000 uitkwam. Eind oktober ontvingen 288.800 mensen een WW-uitkering, dat zijn er 11.000 meer dan in september.

,,De nieuwe werkloosheidcijfers geven aan dat we er nog niet zijn”, stelt minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) in een reactie. De minister verwacht dat de werkloosheid nog verder zal oplopen. ,,De gevolgen van de crisis zijn nog goed merkbaar. De looneisen van de FNV helpen niet bij het herstel van de economie. De werkgelegenheid is niet gebaat bij oplopende arbeidskosten”, aldus Van der Hoeven.

Bron: Telegraaf