HomeUncategorizedWaarom de sjalot wordt verpakt

Waarom de sjalot wordt verpakt

Puur voor de uitstraling heeft de sjalot geen verpakking nodig. Met zijn perkamentachtige huid, heeft de sjalot van tegenwoordig een bijna ambachtelijke uitstraling; de uitstraling van een heel eerlijk product der natuur. Je zou bijna zeggen dat daar geen netje omheen hoort. Toch gebeurt dat steeds vaker, om heel verklaarbare redenen. Eigenlijk heeft de sjalot het vooral aan zijn eigen populariteit te danken dat hij voortaan met zijn collega’s het netje in gaat. De sjalot heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt.

Kochten mensen voorheen nog wel eens een enkele sjalot, tegenwoordig kopen ze liever een paar stuks tegelijk. Ook omdat zij de huidige rassen thuis, mits droog opgeslagen, relatief lang kunnen bewaren.

Verpakt is schoner

Ook de supermarkten zijn voorstander van het verpakken van de sjalot. De verkoop van losse sjalotten zorgde voor vuile schappen. Het betasten van de sjalotten of zelfs al schoonmaken ervan in de winkel, gaf losse vellen. Daar kwam bij dat de sjalot puur op zijn uiterlijk werd beoordeeld. Dat had tot gevolg dat iets minder mooie sjalotten in de schappen bleven liggen en uiteindelijk zelfs moesten worden weggegooid. Dat is ‘kapitaalvernietiging’.

Verpakking biedt informatie

Tot slot pleit ook het feit dat zowel de consument als de supermarkt informatie wil hebben over het product, voor het verpakken ervan. De consument wil weten waar de sjalot vandaan komt, hoe lang hij hem kan bewaren en waar hij terecht kan voor smakelijke gerechten. Voor de supermarkt waarborgt de verpakking de traceerbaarheid: elk product kan dankzij de verpakking worden herleid naar zijn oorsprong.

De sjalot blijft het sjalotje

Zag je eerst vooral verpakkingen van 250 gram in de schappen liggen, tegenwoordig zie je al verpakkingen van 300, 400 en zelfs 500 gram. Ondanks deze volumegroei, zal de sjalot niet snel in dezelfde hoeveelheden worden verkocht als de ui. Daarvoor is de sjalot te veel een culinaire specialiteit. De sjalot zal altijd liefkozend sjalotje genoemd blijven worden, verpakking of niet.

Bron: AGF.nl