HomeUncategorized"Vrouwen betalen hoogste prijs voor crisis"

“Vrouwen betalen hoogste prijs voor crisis”

Meisjes en vrouwen betalen de hoogste prijs voor de economische crisis, terwijl zij juist een sleutelrol kunnen vervullen in het aanpakken van de crisis. Dat staat in het onderzoeksrapport Because I am a Girl van de ontwikkelingsorganisatie Plan. Dinsdag krijgt Europees Commissaris Neelie Kroes het rapport overhandigd in Amsterdam. Volgens Plan zijn wereldwijd zeshonderd miljoen vrouwen uitgesloten van het arbeidsproces, het aantal jonge meisjes dat gedwongen wordt tot zware arbeid neemt toe en worden meisjes nog steeds eerder van school gehaald.

Als gevolg van de financiële crisis wordt nog minder in meisjes geïnvesteerd. Plan noemt dat een „desastreuze keuze” en zegt dat onderwijs voor meisjes niet alleen een fundamenteel recht is, maar ook de weg naar vooruitgang. „Hele families en gemeenschappen kunnen daarvan profiteren.”

Als voorbeeld schrijft Plan in het rapport dat tienerzwangerschappen in Kenia de economie in dat land 500 miljoen dollar per jaar kost, terwijl investeren in meisjes 3,2 miljard dollar kan opleveren. De Wereldbank becijferde eerder dat ontwikkelingslanden een gezamenlijke groei kunnen realiseren van 92 miljard dollar per jaar als meisjes dezelfde onderwijskansen krijgen als jongens.

Plan stelt voor 22 september uit te roepen tot Internationale Meisjesdag en gaat verder met de campagne Because I am een Girl om de positie van meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden te verbeteren.