HomeUncategorizedVoordeelverpakkingen niet altijd voordeliger

Voordeelverpakkingen niet altijd voordeliger

Nutella in een grote pot is goedkoper dan in een kleine pot. Logisch, niet? Toch is dat niet altijd het geval, blijkt uit een korte tocht door de supermarkt. Hoe meer we van iets kopen, hoe minder we per kilogram betalen. Dat is de bestaansreden van grote verpakkingen, die we zelfs letterlijk ‘voordeelverpakkingen' noemen. Maar voor u gezwind de grote flessen en dozen in uw winkelkarretje laadt, toch even dit. Een halfuurtje winkelen leverde ons al een pak voorbeelden op waarbij die logische redenering niet geldt.

Zelfs wanneer er letterlijk ‘voordeelpak' op de doos staat, zoals bijvoorbeeld bij koekjes van Lu, is zo'n koekje duurder dan wanneer het uit een kleinere doos komt. En soms loopt het prijsverschil aardig op. In het geval van Snickers betaal je bij Delhaize maar liefst 16 procent meer voor een reep uit een grote verpakking.

De wereld op zijn kop, hoe kan dat? ‘Het gaat om een menselijke fout', zegt Julie Stordiau, woordvoerster van Carrefour. ‘Als er dan nog eens letterlijk “voordeelpak” op de doos staat, of iets dergelijks, dan is er zelfs een juridisch probleem. Maar zelfs zonder expliciete vermelding geldt de regel: hoe groter de verpakking, hoe voordeliger de prijs per kilogram of per liter. Misschien heeft iemand de prijzen na een promotieactie niet meer aangepast aan de prijs van het grotere of kleinere broertje? In ieder geval zullen wij alle prijzen van de gevonden producten corrigeren. En als klanten nadien nog een product zouden vinden waar de grotere verpakking toch niet voordeliger is, dan zullen wij zeker het verschil terugbetalen. Want het is niet de bedoeling dat een klant zijn supermarkt niet kan vertrouwen.'

Ook bij Delhaize is de verbazing groot, maar kon er voor het ter perse gaan van deze krant niemand een verklaring vinden voor de duurdere grote verpakkingen.

Conclusie: je kunt er maar beter niet blind op vertrouwen dat grote verpakkingen de voordeligste zijn. Er zit niets anders op dan de prijs per kilogram of per liter goed te vergelijken.

Bron: De Standaard