HomeUncategorizedSuikersector krijgt geen geld uit Brussel

Suikersector krijgt geen geld uit Brussel

De Europese suikersector krijgt geen 295,5 miljoen euro terug van Brussel uit het fonds voor de suikerexport. Een meerderheid van de lidstaten heeft dit afgewezen. Suiker Unie is hier erg teleurgesteld over. De suikersector vulde van 2001 tot en met 2005 een fonds waarmee de Europese Commissie de suikerexport ondersteunde. Vanaf 2006 mag geen quotumsuiker meer worden geëxporteerd. De suikersector wil daarom het geld terug hebben dat in het fonds is overgebleven. Vorig jaar besliste het Europese Hof van Justitie dat de claim van de suikersector terecht is.

De Commissie wil 10 miljoen euro terug betalen aan de sector. Zweden, de huidige EU-voorzitter, heeft voorgesteld de suikersector 295,5 miljoen euro te betalen om uit de impasse te komen.

Een meerderheid van de lidstaten heeft dit voorstel afgewezen in het speciaal agrarisch comité, dat bijeenkomsten van de Europese landbouwministers voorbereidt. Tien lidstaten steunen het voorstel, maar er was een meerderheid van 18 lidstaten nodig om het voorstel aangenomen te krijgen.

Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie, is erg teleurgesteld over het besluit van het speciale comité. “Het Europese Hof heeft een duidelijke uitspraak gedaan. De Commissie wil de suikersector afschepen met een habbekrats ten opzichte van het bedrag waar we recht op hebben. We stellen het op prijs dat Nederland wel vóór heeft gestemd.”

Volgens Sikken gaat de Europese suikersector zich beraden over vervolgstappen. Een nieuwe gang naar de rechter sluit Sikken niet uit.

Bron: Agrarisch Dagblad