HomeUncategorizedStudenten ontwerpen wasinstallatie voor Unifrost

Studenten ontwerpen wasinstallatie voor Unifrost

unifrostTwee afgestudeerden van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende ontwierpen een energiebesparende wasinstallatie voor groentekisten bij Unifrost. Heel vaak bevatten deze afstudeerwerken originele methodieken, inspirerende ideeën of nieuwe producten die een frisse wind in het werkveld kunnen doen waaien. Toch staat het product van al die ‘noeste arbeid’ achteraf nog te vaak stof te verzamelen in een boekenkast.

Om hieraan te verhelpen dienden het Ondernemerscentrum Kortrijk en het Innovatiecentrum West-Vlaanderen eind 2006 een brugproject in bij de Vlaamse ministers van economie en onderwijs. Binnen dit brugproject wordt sedert voorjaar 2007 jaarlijks een 200-tal afstudeerwerken extra ondersteund. Genomineerde studenten ontvangen een cheque van 200 euro, de winnende studenten krijgen per eindwerk 500 euro. Winnende bedrijven en organisaties ontvangen een cheque van 1.200 euro, op voorwaarde dat het om KMO’s en kleinere non-profit/social profit organisaties gaat.

Dit jaar sleepten ondermeer Bram Bonte (21) en Pieter Galle (21) van KHBO zo'n ‘Innovation Award' in de categorie ‘technische & mechanische ontwikkelingen' in de wacht. Beiden ontwierpen en bouwden een volautomatische wasinstallatie voor groentekisten in opdracht van de firma Unifrost uit Koolskamp. Binnenpromotor was ing. Martin Wylleman.

Unifrost verwerkt jaarlijks ongeveer 100.000 ton vers aangevoerde groenten tot diepvriesproduct. De kisten waarmee die groenten worden aangevoerd, werden tot nu handmatig gereinigd. De nieuwe installatie van Bram en Pieter betekent voor het bedrijf niet alleen een besparing op mankracht maar ook een besparing op energie en water. Het gebruikte water wordt immers voor het overgrote deel gezuiverd en hergebruikt.

De realisatie draait al enkele maanden succesvol bij Unifrost en zal ook in ander West-Vlaamse groenteverwerkende bedrijven geïmplementeerd worden. Ook dat was naar verluidt een belangrijk argument voor de jury om dit eindwerk te bekronen.

Bron: Engineeringnet.be