Statiegeld op grote PET-flessen kan volgend jaar wellicht worden afgeschaft. Voorwaarde is dat gemeenten erin slagen het inzamelpercentage over 2009 van 32 procent te halen. Voor het eind van dit jaar moeten alle Nederlandse gemeenten hun plastic inzameling hiervoor op orde hebben. Twee jaar geleden bereikten minister Cramer (VROM), het verpakkende bedrijfsleven en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een akkoord over de gescheiden inzameling en recycling van kunststof verpakkingen.
In 2012 moet in ieder geval 42 procent van alle kunststofverpakkingen worden gerecycled. Stichting Nedvang (Nederland van Afval naar Grondstof) coördineert de inzameling en recycling van het kunststof verpakkingsafval onder meer via de campagne Plastic Heroes. Volgens woordvoerder Sven Noordhoek heeft de plastic inzameling momenteel in bijna 300 gemeenten gestalte gekregen en nog voor eind december moeten alle 441 gemeenten er mee gestart zijn. “We zijn tot dusver tevreden over de uitrol en verwachten dat de plastic inzameling voor consumenten net zo gewoon gaat worden als de inzameling van bijvoorbeeld papier en glas.”
Overboord
Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is enthousiast over de Plastic Heroes-campagne. Directeur René Roorda: “Er zijn al drie miljoen huishoudens in Nederland actief met het inzamelen van kunststof verpakkingen. Kijken we naar de hoeveelheid glas die al wordt gerecycled, dan hebben wij er alle vertrouwen in dat het met plastic dezelfde kant uitgaat.” Dat zou voor de supermarktbranche een positieve ontwikkeling betekenen, want als de doelstelling van 32 procent over 2009 wordt gehaald, kan de statiegeldregeling voor grote PET-flessen toch overboord? “Inderdaad. Tijdens het algemeen overleg dat vorige week over de inzameling van kunststof verpakkingen in de Tweede Kamer is gehouden, werd daar het volgende over gezegd: ‘Op uitdrukkelijk verzoek van het CBL is de voor de supermarkten belangrijke afspraak opgenomen dat naar aanleiding van de behaalde resultaten in 2009 wordt bezien of het nog langer noodzakelijk is de grote PET-fles separaat van het overige kunststof in te zamelen’. Met andere woorden: als het percentage gehaald wordt, is er geen noodzaak meer om de statiegeldregeling in stand te houden. Voor onze branche zou dat een behoorlijke kostenbesparing betekenen.”
Bron: Levensmiddelenkrant