HomeUncategorizedOverleg over AOW loopt stuk

Overleg over AOW loopt stuk

Het overleg over de toekomst van de AOW is stukgelopen. In de Sociaal Economische Raad (SER) werd op 30 september 2009 nog koortsachtig overleg gevoerd, om voor 1 oktober 2009 met een alternatief te komen voor verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Maar de werkgevers hebben het overleg afgebroken. Waarschijnlijk zal het kabinet nu de AOW-leeftijd stap voor stap verhogen naar 67 jaar. Opmerkelijk is, dat oudere werknemers zelf helemaal niet zo veel moeite hebben met een hogere AOW-leeftijd.

Dat blijkt uit recent onderzoek van uitzendbureau Manpower. Nu de werkgevers uit het overleg zijn weggelopen, ziet het er naar uit dat de SER niet tot een eensgezind advies aan het kabinet komt. Werkgevers en werknemers stonden lijnrecht tegenover elkaar in hun poging om een bezuiniging van 4 miljard euro bij elkaar te sprokkelen, zonder daarbij de AOW-leeftijd te verhogen. Het overleg verliep zo stroef, dat partijen vlak voor de deadline hun eigen plannen maar openbaar maakten.

Flexibel of 67

Zo lanceerden de gezamenlijke vakbonden op 29 september een plan om de AOW-leeftijd flexibel te maken, met een volledige uitkering op 65 jaar en een hogere AOW-uitkering voor mensen die langer willen doorwerken.

De werkgevers zochten eerder de publiciteit met het idee om over 15 jaar de AOW-leeftijd in één keer te verhogen naar 67 jaar. Die leeftijd moet dan ook de norm worden voor de start van het aanvullend pensioen, dat werknemers en werkgevers samen bij elkaar sparen in de pensioenfondsen.

Kennelijk lagen deze plannen zo ver uit elkaar, dat een alternatief plan van de voorzitter en kroonleden van de SER ook niet heeft mogen baten om de partijen bij elkaar te krijgen.

Ouderen willen best door

Ouderen zijn gemiddeld genomen bereid een jaar langer door te werken dan 65 jaar. Uitzendbureau Manpower heeft dat samen met Plus Magazine en de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek onderzocht. Het onderzoek ie gehouden onder een groep van bijna 1500 werkende en niet-werkende 50-plussers.

Ouderen lijken de pensioengerechtigde leeftijd zelf als veel minder beladen te beschouwen dan vakbonden of de politiek. Net als bij andere werknemers zijn geld, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke erkenning voor veel senioren reden om aan het werk te blijven.

Werkgevers doen weinig

Volgens de deelnemers aan het onderzoek doen werkgevers weinig moeite om oudere werknemers te behouden, bijvoorbeeld met opleidingen of door functiewisselingen te entameren.

Werkgevers die wél met ouderen willen werken, moeten passend honoreren, maar vooral ook inzetten op flexibiliteit in tijd en arbeidslocatie. Want senioren willen voldoende tijd kunnen besteden aan voor hen belangrijke zaken naast het werk, zoals vrijwilligerswerk, mantelzorg of kleinkinderen.

Bron: Personeelsnet