HomeUncategorizedOndernemersvertrouwen voor vijfde maand op rij hoger

Ondernemersvertrouwen voor vijfde maand op rij hoger

Het Belgische ondernemersvertrouwen, maandelijks gemeten door de Nationale Bank, is in augustus voor de vijfde maand op rij hoger gegaan. Opvallend is de positieve trend in de bouw. Daar lijkt het dieptepunt van de crisis achter de rug, want voor het eerst in ruim een jaar verbeterde de indicator twee maanden op rij.

De synthetische brutocurve van het ondernemersvertrouwen, ook wel conjunctuurbarometer genoemd, staat in augustus op -18,2 punten. Dat is ongeveer hetzelfde niveau als in november vorig jaar en 4,6 punten hoger dan in juli. Voor de verwerkende nijverheid was het al de vijfde verbetering op rij. In de bouw ging het voor het eerst in meer dan een jaar om een tweede stijging op rij.

Bij de diensten aan bedrijven werd de scherpe teruggang van de voorgaande maand ruimschoots goedgemaakt, terwijl in de handel een stabilisatie van het vertrouwen werd genoteerd. De algemene synthetische afgevlakte curve, die met enkele maanden vertraging de onderliggende tendens weergeeft, blijft opwaarts gericht. Het Belgische ondernemersvertrouwen wordt ook in het buitenland met veel aandacht gevolgd, omdat het wegens de open economie van ons land ook een beeld geeft van de evolutie in de rest van Europa.

Bron: Belga/Vilt.be