HomeUncategorized"Nederland sponsort multinationals met 16 miljard"

“Nederland sponsort multinationals met 16 miljard”

Nederland loopt zestien miljard euro mis door mazen in de belastingwet, omdat in Nederland gevestigde multinationals daardoor weinig tot geen vennootschapsbelasting afdragen. Dit kost een gemiddeld huishouden jaarlijks 2200 euro. Dat heeft de vakgroep fiscaal recht van de Universiteit Utrecht berekend op verzoek van het televisieprogramma Zembla. Nederlandse bedrijven moeten officieel 25,5 procent vennootschapsbelasting betalen over hun winsten.

Op basis van gegevens van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft hoogleraar belastingrecht Geerten Michielse berekend dat multinationals gemiddeld maar zes tot zeven procent afdragen. Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland gevestigde multinationals al dertig jaar veel minder betalen dan gewone bedrijven. In 2007 ging het om zestien miljard euro.

PvdA-Kamerlid Paul Tang reageert kritisch in de uitzending. “Je verwacht juist van die grote Nederlandse bedrijven zoals Philips en Unilever dat zij ook een bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving en dus aan de schatkist. Het is een publiek geheim dat multinationals al jaren door de fiscus worden ontzien, Philips en Shell betalen in Nederland geen cent belasting.”

Tang gelooft niet dat deze bedrijven uit Nederland vertrekken als ze meer belasting moeten betalen.”Nederland biedt een stabiel politiek klimaat, prima faciliteiten en hoogopgeleid personeel. Dat geef je niet zomaar op.” Michielse sluit zich daarbij aan. “Ik zie de directie van Philips nog niet zo snel naar de Kaaymaneilanden verhuizen.”

Bron: Trouw