HomeUncategorizedMidden- en kleinbedrijf positief over toekomst

Midden- en kleinbedrijf positief over toekomst

Ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn ondanks de economische crisis positief over de toekomst. Zo verwacht 62 procent van de bedrijven de komende drie jaar te gaan groeien. Dit blijkt uit de resultaten van de MKB Marktmonitor 2009 die donderdag zijn bekendgemaakt. Driekwart van de mkb-bedrijven geeft aan zowel negatieve als positieve effecten te ervaren van de crisis. De algemene tendens van het onderzoek is echter optimisme, aldus de Marktmonitor.

Flexibel

Positief vinden bedrijven de flexibele inzetbaarheid van personeel, het makkelijker werven van personeel en toename van innovatie. De belangrijkste nadelige gevolgen zijn een dalende vraag naar producten en diensten, toename van achterstallige betalingen, minder groeimogelijkheden en uitstel van investeringen. Het onderzoek geeft verder aan dat veel bedrijven die de vraag zien teruglopen innovaties in producten en diensten doorvoeren. Van de 40 procent innoverende bedrijven, kampt 68 procent met een verminderde vraag.

Maatregelen

De Marktmonitor heeft ook gevraagd welke maatregelen ondernemers hebben genomen naar aanleiding van de crisis. Alle bedrijven gaven aan in de kosten te snijden, ook in de personeelskosten. Bedrijven geven er de voorkeur aan tijdelijk personeel eerst te laten afvloeien, maar ook via natuurlijk verloop te willen inkrimpen. Verder werken bedrijven meer samen, boren nieuwe markten aan en ontwikkelen nieuwe producten en diensten.

De MKB Marktmonitor 2009, uitgevoerd door Unique Uitzendburo en TNO, heeft bijna 3400 ondernemers ondervraagd over hun bedrijfsvoering en de invloeden van de economische crisis.

Bron: ANP/Nu.nl