HomeUncategorizedMA-folie ook beter voor heesters en coniferen

MA-folie ook beter voor heesters en coniferen

De houdbaarheid van heesters en coniferen zonder kluit kan in de afzetfase verbeterd worden als deze in zogeheten Modified Atmosphere-folie (MA) zijn verpakt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van PPO Boomkwekerij naar de toepassing van MA. In onderzoek was al bewezen dat de kwaliteit van vaste planten uit de vollegrond veel beter behouden kan blijven dankzij MA-folie. Ditmaal onderzocht PPO de toepassing van MA bij Chamaecyparis lawsoniana ‘Columnaris', Fagus sylvatica ‘Purpurea' en Prunus laurocerasus.

In de postorderhandel worden deze gewassen traditioneel met kale wortel verpakt in een vochtige doek en vervolgens in een plastic zak. Chamaecyparis bleek in MA-folie veel minder snel uit te drogen dan in de traditionele verpakking. Prunus bleek dankzij MA-folie minstens 14 dagen lang vitaal, terwijl dit gewas in de traditionele verpakking al na enkele dagen bovengronds waren verdroogd.

MA-folie leidde bij Fagus nog niet tot een betere houdbaarheid. In het onderzoek waren de wortels van deze planten namelijk te veel uitgedroogd wanneer ze met kale wortel of in drogere turfmolm werden verpakt.

PPO onderzocht MA ook bij de bewaring van stekken van Skimmia japonica ‘Rubella' en Rubus, maar er was geen verschil te zien in bewaarduur.

Bron: De Boomkwekerij