HomeUncategorized"Lunchritjes naar huis niet privé"

“Lunchritjes naar huis niet privé”

Rijders van een leaseauto van de zaak mogen zo vaak als ze willen van het bedrijf naar huis rijden zonder dat deze kilometers als privé worden aangemerkt. Dat is volgens accountantskantoor BonsenReuling in Eibergen in essentie de uitspraak van de rechtbank Arnhem in een procedure die het kantoor namens een cliënt uit Rijssen had aangespannen tegen de Belastingdienst.

De klant zegt zijn auto van de zaak – cataloguswaarde 120.000 euro – puur zakelijk te gebruiken. Met minder dan 500 privé-kilometers per jaar volgt er geen 25 porcent bijtelling door de fiscus. Maar de cliënt reed vrijwel dagelijks naar huis om te lunchen. De fiscus merkte de ‘lunchritjes' aan als privé-kilometers. De klant moest hierdoor 20.000 euro belasting per jaar extra betalen. BonsenReuling stapte daarop naar de rechter.

“De rechtbank zegt in de uitspraak dat woon-werkverkeer, ook al rij je verschillende keren per dag op en neer tussen bedrijf en woning – niet als privé-kilometers kan worden aangemerkt”, aldus fiscaal-jurist Mark de Jonge van BonsenReuling. “Dit heeft grote consequenties voor veel leaserijders.”

De fiscus kan nog tegen het vonnis in hoger beroep gaan.

Bron: BN/DeStem