HomeUncategorizedLiechtenstein geeft bankgeheim op

Liechtenstein geeft bankgeheim op

Belastingparadijs Liechtenstein zet voor het eerst zijn deuren wijd open voor de Nederlandse fiscus. Daarmee krijgt de Belastingdienst ook informatie over alle rekeningen van Nederlanders met jarenlang verzwegen vermogen in dat landje. Als de ministerraad morgen instemt, ondertekent staatssecretaris De Jager (Financiën) daartoe waarschijnlijk dinsdag een belastingverdrag met de regering van Liechtenstein.

De Europese dwergstaat is al tientallen jaren vermaard om zijn bankgeheim, de zeer lage belastingtarieven en tienduizenden brievenbusmaatschappijen van buitenlandse bedrijven.

De Jager ziet het Liechtensteinverdrag als een belangrijke stap in zijn strijd tegen zwartspaarders.

Onder druk van sterk verhoogde boetes hebben Nederlanders alsnog ruim 700 miljoen euro aan nooit opgegeven vermogen bij de Belastingdienst gemeld.

In de Tweede Kamer zei de CDA-bewindsman gisteren dat steeds meer belastingparadijzen bijdraaien en hun fiscale vermogen tonen.

Nederland biedt sinds enige tijd zelf via vele tientallen gesloten verdragen met andere landen aan om belastinggegevens uit te wisselen. “Wij zijn daarin waarschijnlijk het meest actieve land”, aldus de CDA-bewindsman.

Bron: Telegraaf