HomeUncategorizedLegi Air 5200 van Weber stuurt bagage op reis

Legi Air 5200 van Weber stuurt bagage op reis

weber-samsonite-1“Overdag wordt hij niet ingezet…,” vertelt Germain Ghys, Technical Service Manager in het Europese hoofdkwartier van de wereldberoemde fabrikant van hoogwaardige reiskoffers en tassen in het Belgische Oudenaarde. “Zijn moment de gloire komt pas ‘s avonds laat, als de palletten voor de klanten in heel Europa klaargemaakt worden.” Onderwerp van gesprek is het etikettenprint- en aanbrengsysteem Weber LA 5200, een product van de groep BluhmWeber. Germain Ghys heeft het hier over een deel van het logistieke proces bij de grootste fabrikant van reiskoffers ter wereld.

Al bijna 100 jaar op reis

weber-samsonite-2Het merk Samsonite werd in 1910 door Jesse Shwayder gecreëerd, toen hij voor de reizigers van de nieuwe eeuw zeer stabiele en stevige, maar ook mooie koffers begon te vervaardigen. Na enkele individuele reizigers kregen in de loop van de eeuwen hele groepen van mensen de reismicrobe te pakken, en ontstond er een ware reisindustrie. Samsonite luisterde altijd goed naar de markt en speelde in op de behoeften van de reizigers. Daardoor was Samsonite de concurrentie vaak een stapje voor als het om innovatie ging. Samsonite fabriceerde als eerste volledige koffersets, die niet alleen qua uitzicht mooi samengingen, maar ook in elkaar pasten om ze gemakkelijk op te bergen. Het bedrijf bracht ook als eerste lichtgewicht koffers op de markt en koffers op wieltjes. We kunnen ons nu nog amper voorstellen dat reizigers vroeger hun koffers en reistassen moeizaam moesten voortslepen. Ook vandaag nog wordt bij Samsonite ijverig aan nieuwe producten gewerkt. De onderneming in het Belgische Oudenaarde speelt daarbij een vooraanstaande rol binnen het concern. Alle designs en ontwikkelingen uit het hoofdkantoor in Londen worden hier in modelexemplaren omgezet. In Oudenaarde wordt niet alleen een deel van de zogenaamde softbags gefabriceerd maar is ook het Europese distributiecentrum gevestigd. Dagelijks komen er meer dan 20 containers aan met afgewerkte producten uit de productielanden. Deze goederen worden in het logistieke centrum eerst tijdelijk opgeslagen en volgens de bestellingen samengeplaatst. De grote koffers zijn reeds afzonderlijk in karton verpakt. De kleinere koffers en softbags worden in Oudenaarde in een kartonnen doos gestopt, waarop dan een orderetiket wordt gekleefd. Daarvoor zijn dozen voorzien met drie verschillende hoogtes en twee verschillende breedtes.

Etiketteren met automatische hoogteherkenning

weberAls de afzonderlijke kartonnen dozen gevuld zijn en een orderetiket hebben, gaan ze op een transportband naar de afdeling waar ze op palletten geplaatst worden. Op verschillende plaatsen op de transportband zijn scanners aangebracht zodat de barcode die zich samen met het ordernummer op een van de kanten van de doos bevindt goed kan worden gelezen. Als de scanners de barcode gelezen hebben, wordt het ordernummer in het SPS-systeem van de installatie met de bestellingen vergeleken en aan een pallet toegewezen. Deze informatie wordt dan doorgegeven aan het etikettenprint- en aanbrengsysteem LA 5200, dat het ordernummer en het letterteken van de pallet duidelijk leesbaar op het etiket drukt. De LA 5200 krijgt iets meer dan een seconde om het etiket te drukken en contactloos aan te brengen. Slechts zolang wacht de kartonnen doos onder de etiketteerder. Direct na de LA 5200 volgt het station waar de doos stevig dichtgeplakt wordt met plastic tape. Om ook de kartonnen dozen met een andere hoogte nauwkeurig te kunnen etiketteren, hebben de ingenieurs van Weber de LA 5200 uitgerust met een variabele hoogtesensor. De dispenserarm kan met maximum 380 mm pneumatisch uitschuiven. Op de dispenserplaat bevindt zich een kleine optische sensor die de afstand meet. Als de dalende dispenserarm tot op 10 mm van de kartonnen doos nadert, wordt de doos door de sensor herkend en wordt aan de besturingssoftware van de LA 5200 een signaal gegeven. Het etiket wordt onmiddellijk naar de doos geblazen en de dispenserarm trekt zich terug om aan de dispenserkant van de drukmodule op het volgende etiket te wachten. Elke nacht worden bij Samsonite op deze manier meer dan 3.000 kartonnen dozen geëtiketteerd. Na het etiketteren en dichtplakken van de dozen, gaan ze op een transportband naar de afdeling waar ze op palletten worden geplaatst. Deze palletten zijn duidelijk voorzien van een letterteken. De medewerkers schuiven de kartonnen dozen, die ook een letterteken dragen, op de overeenkomstige pallet. Op deze manier worden alle palletten ’s nachts klaargemaakt voor de reis. Als de poorten van het magazijn bij het krieken van de dag opengaan, wachten er al heel wat vrachtwagens op meer dan 2.200 m³ kartonnen dozen die klaarstaan voor hun reis naar de detailhandels overal in Europa.

Voor meer informatie:
Swen van Kuetsem
Weber Marking Systems
Steurstraat 19
1317 NZ Almere
T (036) 534 52 54
F (036) 534 56 59
www.webermarking.nl
swen@webermarking.nl