HomeUncategorizedGolf aan faillissementen remt af in oktober

Golf aan faillissementen remt af in oktober

De faillissementsgolf als gevolg van de economische crisis lijkt na vele maanden van stijging eindelijk te gaan breken. Dat blijkt uit onderzoek van kredietinformatiebureau Graydon. In september gingen 899 bedrijven over de kop. Dat is 51,3% meer dan dezelfde maand in het jaar ervoor. Voor oktober worden echter circa 640 faillissementen verwacht – nog steeds ruim 16% meer dan oktober 2008 – maar een duidelijke trendbreuk.

Net als in de eerste twee kwartalen gaan in verhouding vooral kleine bedrijven met 4 personeelsleden of minder op de fles. “Grotere ondernemingen kunnen zich beter beschermen, onder meer door mensen te ontslaan”, aldus faillissementsonderzoeker Robert Blom van Graydon.

Gemeten aan sectoren werden opnieuw de zakelijke dienstverlening, de bouw en het transportwezen het hardst geraakt.

Het baanverlies voor geheel 2009 als gevolg van faillissementen schat Blom op 130.000 tot 150.000. In 2008 was dat tussen de 30.000 en 35.000 arbeidsplaatsen. “Niet al deze mensen zijn direct terug te vinden in de werkloosheidsstatistieken. Meer dan 20% van de arbeidsplaatsen blijft behouden na een faillissement. In voorgaande jaren was dat ongeveer 13%”, aldus Blom.

“Bijna 10% van de gefailleerde bedrijven wordt zichtbaar voortgezet”, aldus Blom. “Dit suggereert dat er klaarblijkelijk economisch gezien niet van een total loss sprake was, maar van een niet-zachtzinnige ingreep om van de schulden af te komen.”

Bron: Telegraaf