Dit jaar blijft Europa in de bierproductie koploper in de wereld, met 427 miljoen hectoliter per jaar. Op de tweede plaats komt China met 393 miljoen hectoliter. Dat staat in een dinsdag gepresenteerd rapport van Ernst & Young voor de Europese organisatie van bierbrouwers in Brussel. Ook als het gaat om hop, een van de grondstoffen van bier, is Europa met 53 procent de grootste producent ter wereld. De accijns op bier, die in Nederland het afgelopen jaar met 30 procent is gestegen, leidt ertoe dat er minder bier wordt gekocht.
Toerisme
In landen die afhankelijk zijn van toerisme, is de bierconsumptie ook gedaald, omdat minder mensen door de economische crisis ver weg op vakantie gaan. Mensen drinken bovendien vaker thuis. Ze kopen dan bier van goedkopere merken.
Ook de vergrijzing doet de bierconsumptie geen goed. Naarmate mensen ouder worden, gaan ze minder uit en consumeren ze minder bier.
Positieve signalen
Behalve dit soort slechte ontwikkelingen staan in het rapport ook positieve signalen. Zo zorgen de productie en verkoop van bier in Europa voor 2,5 miljoen banen. Voor elke baan in de brouwersindustrie worden vijftien banen gecreëerd: een bij winkeliers, twee bij leveranciers en twaalf in de horeca.
De Europese organisatie van bierbrouwers komt op voor de belangen van 27 organisaties en is goed voor 95 procent van de Europese bierproductie. De club strijdt voor ,,eerlijke behandeling van de bierindustrie”. In tegenstelling tot wijn en cider geldt voor bier op EU-niveau namelijk een minimumaccijns.
Bron: Telegraaf