Eén op de acht middenbedrijven vreest de economische crisis niet te overleven. Een kwart van álle mkb'ers gaat zo gebukt onder de zorgen om het bedrijf dat ze er persoonlijk onder lijden. Dat stelt verzekeraar Delta Lloyd na een onderzoek onder ruim 500 mkb-organisaties. Vooral de middenbedrijven, met 100 tot 250 medewerkers, worden momenteel zwaar getroffen. Twaalf procent van deze categorie verwacht door de crisis over de kop te gaan.
Over de duur van de crisis zijn de mkb'ers overigens niet somber. Hooguit nog een jaar en het ergste sappelen is voorbij, zo luidt hun verwachting.
Om zich te kunnen weren tegen instortende verkopen of leegrakende orderboeken heeft de helft van de mkb'ers strenge kostenbesparende maatregelen genomen. Aflopende arbeids- en servicecontracten worden niet verlengd en ook wordt strenger gekeken naar de declaraties van het personeel. Verder worden mobieltjes van de zaak en lease-auto's vaker de deur uit gedaan.
Ook het opleidingsbeleid is met gemiddeld 10% gekort, terwijl dat met name voor het mkb van belang is om de organisatie niet achterop te laten raken in de vaart der volkeren.
Als het zou kunnen zou een kwart van alle mkb-bazen zelfs direct bezuinigen op de pensioenvoorzieningen, stelt de verzekeraar vast. Maar de crisis raakt ook het toekomstplaatje van de ondernemers zelf: bij een kwart van hen is het pensioen flink minder waard geworden. Een op de vijf mkb'ers vreest door de crisis later met pensoen te kunnen dan ze hadden gehoopt.
Ruim de helft van de mkb-ondernemers vindt overigens dat de overheid te weinig doet om hen te helpen. Zo zouden de belastingen (tijdelijk) moeten worden verlaagd, moet niet alleen kredietverschaffing maar ook het ontslagrecht eenvoudiger worden gemaakt en zouden investeringen moeten worden gestimuleerd.
Bron: Telegraaf